Nieuws
Vanaf 14 oktober presenteert het Kröller-Müller Museum De mecenas en de 'verversbaas'. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck. Te zien is een selectie van de tweeënveertig schilderijen en zo’n vierhonderd tekeningen uit de collectie.
In deze tentoonstelling komt de ontwikkeling van Van der Leck aan bod, vanuit het perspectief van Helene Kröller-Müller. Zij is als opdrachtgeefster nauw bij hem betrokken. Aan de hand van vele brieven volgen we haar gedachtegang en zien hoe het nieuwe werk zich verhoudt tot de rest van haar collectie. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 april 2018.
Helene als mecenas
muller
Bart van der Leck, Affiche voor de Batavier-lijn Rotterdam-Londen, 1916
 
Tussen 1912 en 1918 krijgt Van der Leck een jaarlijkse toelage van Helene Kröller-Müller, op voorspraak van haar adviseur Hendrik Bremmer. Zo wordt ze Van der Lecks mecenas en in 1914 treedt de kunstenaar in dienst van de firma Wm H. Müller & Co. Van der Leck maakt een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor in Den Haag, affiches, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het Jachthuis Sint Hubertus.
Abstract
Helene noemt hem in 1925 in haar Beschouwingen een ‘nog veelzijdiger, krachtiger kunstenaar dan Mondriaan’, maar in 1916 worstelt ze nog met de verregaande abstraheringen in zijn werk. In dat jaar ontmoet Van der Leck ook Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Zowel Mondriaan als Van der Leck zijn artistiek in die periode enige tijd zoekende, werken naarstig door in hun ateliers en komen daarna met revolutionaire vernieuwingen. Van der Leck vereenvoudigt de vorm in zijn schilderijen en brengt de kleur in zijn werk radicaal terug tot de primaire kleuren.
Schatkamer van De Stijl
In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl, de wereldberoemde avant-garde kunstbeweging, is opgericht. Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl.
Bart van der Leck, Affiche voor de Batavier-lijn Rotterdam-
Londen, 1916
Mondriaan tot Dutch Design
2017 is het jaar waarin we honderd jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.
Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.
Dit themajaar komt tot stand door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners. Zie voor het complete overzicht www.ntbc.nl/mtdd.