Hans Kloosterman: van snob tot monnik

Willem de Frel

Hans Kloosterman nodigde mij uit om zijn levensverhaal op te tekenen. Hans woont in de bossen van Lunteren maar verblijft ook vaak bij zijn ouders op één van de mooiste plekken van de Veluwe, in Hoenderloo, daar waar de drukke wereld niet bestaat. Hans neemt mij mee naar een plek, op een stuwwal van naar schatting 20 meter hoogte waarvandaan je kilometers ver de heidevelden van de Veluwe overziet. Een soort Serengeti maar dan zonder de big five. Daar word je stil van. 

De grote ommekeer

Hans was succesvol als ondernemer in de mode, hij kocht in voor grote winkelketens zoals de Bijenkorf en Perry Sport. Een luxeleven, reed een Porsche en woonde in een prachtige woning. Tot hij tegen een betonnen pijler knalde en zijn geest zich losmaakte van zijn zwaargehavende lichaam, een mannenstem vroeg hem of hij wilde ‘gaan’ of terug wilde keren in zijn lichaam. 

Zijn leven was nog niet ‘af’ en hij vroeg om zijn leven op aarde te mogen vervolmaken. Na een lange periode van herstel en veel tijd om na te denken besloot Hans om zijn zakelijke activiteiten te staken en vertrok naar Tibet waar hij als monnik kennis en kunde opdeed van het Boeddhisme en Hindoeïsme, maar liefst 15 jaar heeft hij gewijd aan deze studie, aangevuld met certificaten in de Westerse psychologie met als speerpunten stress, angst, burn-out, traumaverwerking en compassievol leren communiceren. Geestelijke ‘kwetsuren’ die Hans vanuit zijn drukke zakelijke leven niet vreemd waren. 

Leef vanuit een ontspannen houding

‘De helft van de mensen die ik help vindt zichzelf niet goed genoeg’. Iedere dag begint Hans met een reeks yogaoefeningen van maar zeven minuten, dat houd je jong en energiek. Hans kookt graag, heeft wijncursussen gevolgd. Hij houdt evenwel ook van vlees, vis en kip. Hij wisselt deze eettrends af met vegetarische dagen. Hij gelooft in reïncarnatie en dat overledenen in een nieuw leven zich kunnen manifesteren in weer een mens of bijvoorbeeld een dier (aanpassen). 

‘Wat mij drijft is het lijden van mensen te verminderen en het geluk te vergroten. Ook bedrijven kan ik veel brengen door bijvoorbeeld leren communiceren, yoga, meditatie en mindfullness. Bedrijven als Facebook en Google hebben deze technieken al jaren geïntegreerd in hun werkpatronen. Bij sommige bedrijven begint een vergadering met drie minuten verstilling, dan verwoorden mensen zich minder primair en je bent bewezen vijftig procent effectiever. Het concentratievermogen wordt enorm vergroot. De meeste mensen zitten hoog in hun stressniveau en maken veel cortisol aan.’

Ademhaling

‘De concentratie op de ademhaling is heel belangrijk bij het creëren van een ontspannen levenshouding. Mindfullness is ook zo’n vaag begrip voor velen, maar het betekent vooral dat je opmerkzaam wordt over je eigen gevoelens en manier van denken. Je zit gevangen in patronen, die je onder andere erft van je ouders en voorvaderen. Door ontspannen de observator te worden van je eigen leven, je eigen film, waarin je zelf de acteur bent, kun je je leven beïnvloeden door zelf het script te gaan schrijven van het leven in het nu en de toekomst. Als je mensen vraagt ‘wat is geluk’ dan is het antwoord ‘het vrij voelen, financieel onafhankelijk zijn’, maar de meeste mensen zijn niet vrij.’ 

Willem: ‘Mijn quote is: Wie altijd in de toekomst leeft zal het heden nooit bereiken’. 

Hans: ‘Een hele mooie, het enige belangrijke is om in het NU te leven, te observeren en daarop je koers uit te zetten. Nu kun je je koers bepalen, in het verleden kan je dat niet, in de toekomst ook niet, alleen in het Nu. Breng je ademhaling naar de onderbuik en je aandacht naar de voeten en dat verlaagt je cortisol en adrenalineniveau. Een burn-out ontstaat omdat je in het NU maar doorgaat en je op een gegeven moment erachter komt dat al je reserves op zijn. Eén op de vijf mensen lijdt onder een burn-out of overspannenheid, dat is statistisch bewezen. Na burn-out komt depressie en daarna komt suïcide. Eén op de zes jongeren loopt rond met suïcidale gedachten, hoe verder je je uitput hoe dieper je in de put zakt. De meeste problematiek ontstaat in je jeugd, vooral door een gebrek aan liefde. Vervolgens vluchten mensen in hun werk. Mijn missie is om het lijden te verminderen en mensen weer gelukkig te maken, hun vrijheid terug te geven. Want vrijheid is geluk. Ik had zelf mijn eigen pijn gevoeld en kende lijden vanuit ervaring. Ik moest eerst mijn eigen pijn oplossen voordat ik dat bij anderen kon doen. Zorg eerst goed voor jezelf dan kun je goed voor anderen zorgen’. ‘Ook bedrijven als Google, Microsoft en Facebook maken ruimte voor Mindfullness en meditatietechnieken. Denk ook aan trainingen in geweldloos communiceren en stressreductie. Men is meer geconcentreerd, vergaderingen worden korter, agressiviteit daalt. 

In Nederland heeft Hans multinationals getraind bij Achmea-Centraal Beheer, Shell, Rabobank en Aegon. Om te komen tot een fysieke, emotionele, mentale en energetische ont stressen. Mensen communiceren daarna beter en er ontstaat ruimte voor creativiteit. Steve Jobs kreeg tenslotte naar eigen zeggen dankzij meditatie de ruimte in zijn hoofd om de iPhone en de iPad te bedenken. Van onbewust naar bewust en van onbekwaam naar bekwaam vergt heel wat werk. 

Hans is gecertificeerd in vele disciplines op zijn vakgebied, zie zijn website www.hanskloosterman.com 

Life coaching en therapie in Lunteren

Hans leidt een workshop met yoga, meditatie en mindfullness in het Witte Kerkje te Lunteren. Op zondagmiddag 26 maart, 16 april, 21 mei.

Voor verdere informatie: 

www.hanskloosterman.com 

Lees hier de online krant van deze week.