‘Ouderwets aanschuiven op kantoor en bij de klant aan de keukentafel’ De Koning Financieel Advies

LUNTEREN – Na bijna dertig jaar in de bankenwereld werkzaam te zijn geweest, begon Bert de Koning in 2009 voor zichzelf als financieel adviseur. Eerst vanuit huis en later vanaf de Stroet in Lunteren. Twee van zijn dochters volgden al snel in de onderneming, daarna nog vijf werknemers. Met een team van acht staan ze nu Mkb’ers en particulieren met raad en daad terzijde. “Het is een misvatting om te denken dat je als ZZP’er pas een huis kunt financieren nadat je cijfers hebt van drie werkjaren.”

Bert de Koning begon zijn loopbaan in de bankenwereld en heeft vanuit zijn start in Hilversum vervolgens op diverse kantoren in den lande commerciële functies bekleed.  “Vervolgens heb ik besloten om in 2002 een andere uitdaging te gaan zoeken. Na een periode bij een geldverstrekker en verschillende advieskantoren gewerkt te hebben, heb ik besloten om in 2009, tijdens de woningcrisis, voor mijzelf te beginnen.” Bert begon niet alleen. “Ik ben samen met mijn dochter Bertine begonnen en later kwam ook mijn andere dochter in het bedrijf. Inmiddels is het bedrijf wel groter geworden en telt het ondertussen acht collega’s die onder andere advies geven op het gebied van hypotheken, verzekeringen en lease. Ondanks de groei blijven voor Bert en zijn team kleinschaligheid en de korte lijntjes met klanten essentieel. “Wij vinden het belangrijk om in klantenrelaties te investeren. Zo heb ik meerdere generaties uit één familie in mijn klantenkring. Dat is waardevol om te zien.”

Toch verhuizen met lage rente

Door de vele onzekerheden en globale ontwikkelingen zijn er veel veranderingen op de financiële markt. Bert: “Dit jaar is de rente bijna verdrievoudigd, dit is zeer uitzonderlijk. Maar dat betekent niet dat er geen verhuismogelijkheden zijn. Een langlopend rentecontract met een lage rente kun je, onder voorwaarden, bijvoorbeeld meenemen naar een nieuwe woning. Dat biedt sommige van onze klanten een nieuw perspectief.”

Naast het verzorgen van de hypotheek voor de privéwoning van zowel de particulier als de ondernemer, geeft het team van Bert ook advies over bedrijfsmatige financieringen. “Denk hierbij aan een bedrijfspand (maximaal tot 90% van de marktwaarde te financieren) eventueel gekoppeld aan een eigen woning. Je merkt dat deze optie vaak nog niet uitgelopen is en voor veel ondernemers uitkomst kan bieden.”

Wat ook vaak een misvatting is onder zelfstandigen, is volgens Bert dat veel zzp’ers in de veronderstelling zijn dat ze enkel met cijfers over een tijdsbestek van drie jaar een huis kunnen financieren. “Een groot aandeel van mijn klanten draait echter nog geen drie jaar. Die zouden daardoor dan in de knel komen. Toch hebben wij vaak aangetoond dat het wél kan. Laatst heb ik zelfs iemand geholpen die pas acht maanden aan de gang was. Dat maakt het wel lastiger, maar het is niet onmogelijk,” legt Bert uit.

Jonge ondernemers en risico’s 

Om zijn klanten een totaalpakket te kunnen aanbieden voorziet De Koning Financieel Advies ook in verzekeringen. “Bij ons heb je alles onder één dak, voor zowel de zakelijke als de particuliere klant. Veel ondernemers die via ons de hypotheek hebben gesloten, willen de verzekeringen ook bij ons onderbrengen. We willen ze daar volledig in ontzorgen, zodat de klant zich kan focussen op zijn eigen werk.” Wel merkt Bert dat met name de jongere ondernemers niet even bewust zijn van de risico’s: “Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben vaak een negatief imago onder jongeren. Ze zijn zich niet altijd even bewust van de risico’s en vinden de premies hoog, terwijl de premie bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar is.” Bert nodigt de jonge ondernemers dan ook uit om samen naar de mogelijkheden te komen kijken. “Je wordt er altijd wijzer van om je te laten voorlichten. Niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. Je weet tenslotte nooit hoe het gaat lopen in je onderneming.”

Lease

Naast de verzekeringen en hypotheken verzorgt De Koning Financieel Advies ook leasecontracten voor de aankopen van bestelauto’s, werkmaterieel en veel andere bedrijfsmatige benodigdheden. “Op deze manier hoef je het spaargeld niet volledig te gebruiken voor de aanschaf van middelen van het bedrijf, wat handig kan zijn voor de startende ondernemer. En… vaak binnen 1 dag geregeld.” 

Bert kan nog meer vertellen over de adviezen en mogelijkheden voor (jonge) ondernemers, maar ontmoet ze veel liever aan de (keuken)tafel. Met een glimlach: “Ja, bij ons op kantoor kun je nog ouderwets aanschuiven en je laten informeren. En voor sommige klanten is het juist handiger als we ter plekke langskomen: ook geen probleem. Dan komen wij naar je toe. Het is ook mooi om een ondernemer dan in zijn eigen werkomgeving te ontmoeten. Dan zie je even heel concreet waar iemand mee bezig is. Ik vind dat heel inspirerend!”

Wil je meer weten?  

Kijk op www.dekoningadvies.com, kom langs op Kauwenhoven 31A of bel voor een afspraak. 

Lees hier de online krant van deze week.