Hout stoken neemt een enorme vlucht als gevolg van de hoge energiekosten

Willem de Frel

Hout stoken is volgens mij een soort mannelijke oerdrift, evenals het barbecueën dat in de zomerperiode uitsluitend voor het masculiene geslacht voorbestemd is. Het zit mij ook in de genen, dit schrijvende zit ik in mijn hemd aan m’n bureau, heb trui en overhemd allang uitgetrokken, want de houtkachel ging z’n eigen weg en de thermometer stond al rap op 28 graden. Toch moeten we kanttekeningen plaatsen bij het stoken van hout. Het stoken van hout kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen met name door de fijnstofuitstoot. Dokter Google leert dat deze fijnstofdeeltjes luchtwegproblemen zoals astma en bronchitis kan veroorzaken. Evenals cardiovasculaire aandoeningen kan verergeren. Denk hierbij ook aan het dodelijke koolmonoxide, niet voor niets heb ik al jaren een koolmonoxide meter op een schap naast de kachel staan. Naar schatting stoken 1.4 miljoen huishoudens hout en wordt er meer dan 100 miljoen euro jaarlijks aan hout verhandeld. 

Verbod op open haarden

We kunnen er niet omheen, houtverbranding draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, een zeer actueel thema! Wat mij betreft pleit ik voor een verbod op open haarden, 80% van de warmte verdwijnt meteen door de schoorsteen, inefficiënt dus. Zogenaamde pellet kachels zijn efficiënter en schoner. 

Workshop kachel stoken in de gemeente Ede

In deze krant treft u een advertentie aan van de gemeente Ede, met als onderwerp een workshop die alle facetten van ‘verstandig stoken’ belicht. Interessant, leerzaam en helpt om meer ‘zuiver’ te stoken. Ik kan dat weten want ik heb deze workshop al gevolgd bij Havé-Verwarming. 

Tips voor goed stoken

1. Regel één is: stook droog hout.

2. Heb je een open haard, slopen!

3. Laat een erkende schoorsteenveger je schoorsteen jaarlijks vegen.

4. Laat een ‘vogelrooster’ op de pijp plaatsen, ik heb ook weleens een mus voor het ruitje gehad.

5. Ventileer goed, stoken, vuur onttrekt zuurstof uit de omgeving.

6. Gebruik uitsluitend ‘schoon hout’ zonder verf of chemicaliën.

7. Voldoe je aan deze regels, schenk een glas wijn in.

Ga je oriënteren bij HAVE verwarming

De grootste importeur van houtkachels en pellet kachels is sinds jaar en dag gevestigd in Lunteren, hoe makkelijk kan het zijn. Laat je daar door de specialisten adviseren. 

Lees hier de online krant van deze week.