Asperge seizoen weer van start gegaan: Veluwse asperges van topkwaliteit

OTTERLO – Het gesprek met Wilco van den Broek wordt met regelmaat onderbroken door zijn telefoon. Of de asperges er al zijn en wat de openingstijden van de Veluwse Aspergeboerderij zijn? “Zo gaat het al een paar dagen. De telefoon staat niet stil.” Het zijn hoogtijdagen voor Wilco en zijn familie.

Met de Paasdagen wordt traditioneel het aspergeseizoen ingeluid en dat is te merken bij de Veluwse Aspergeboerderij onder de rook van Otterlo. In de boerderijwinkel is het een komen en gaan van klanten.

Warmere grond

Over de kwaliteit van de Veluwse asperge zegt Wilco: “De kwaliteit is super goed, zacht vettig en heerlijk romig. De Veluwse grond, waarin wij de asperge telen is schoon en los van structuur, waardoor de asperge zich tot een volle smaak kan ontwikkelen.”

Sinds 2002 is de aspergeteelt een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Van den Broek. Wilco kwam in 1998 bij zijn vader in de zaak en heeft de aspergeteelt van het begin af aan meegemaakt. Door de jaren heen heeft het telen ervan een hoge vlucht genomen.

Nieuwe ontwikkelingen werden op de voet gevolgd en voor dit seizoen kwam er een machine die een dubbele laag folie over de aspergevelden legde. De lucht tussen de folielagen zorgde voor een warmere grond met daardoor een betere groei en kwaliteit van de asperge. Op de site (www.aspergeboederij.nl) van de Veluwse Aspergeboerderij wordt het een en ander van telen en oogsten verduidelijkt.

Aspergepakketten 

Het mooiste is zelf de asperge te schillen. Een karweitje dat niet iedereen ziet zitten. Geen nood in de boerderijwinkel liggen de asperges geschild en wel voor uw klaar. Een tip: vraag ook naar de schillen, kun je een heerlijke bouillon van trekken. Deze invriezen om altijd een heerlijke bouillon achter de hand te hebben.

Alle ingrediënten voor de aspergemaaltijd bijeen te verzamelen is leuk en inspirerend. Echter, het kost ook enige tijd en moeite. Daar hebben ze bij de Veluwse Aspergeboerderij iets op gevonden. Het verkopen van complete aspergepakketten, zodat u in een koop alles nodig hebt voor een gezellige en heerlijke maaltijd. Over meedenken met de klant gesproken?

Vergeet ook niet de lekkere frisse (droge) witte wijn. De wijn in de winkel is afkomstig van Bioweingut Hubertushof uit Lieser aan de Moezel, 100 procent biologische wijn. Deze wijnmakerij wordt nu gerund door de derde generatie van de familie Botzet.

Iemand, of een relatie verrassen? Geef eens een aspergepakket

Frisse witte wijn

De asperge is een feestelijke groente. Het is genieten van een mooi gedekte en verzorgde aspergetafel. De asperge is niet moeilijk, het laat zich gemakkelijk combineren met een tal van producten.

Hoe ik de aspergemaaltijd bereid? Gewoon simpel, zonder poespas: asperges, krieltjes, stuk warm gerookte zalm, een eitje en een lekkere glas frisse witte wijn. Hierbij wel de opmerking dat ik de asperges en krieltjes stoom. 

Voor informatie: www.aspergeboederij.nl  Op deze site vindt u het complete assortiment van de boerderijwinkel van de fam. Van den Broek.

Lees hier de online krant van deze week.