Food Inspiration Days op boerderij Engelehoven Waar natuur, vakmanschap en innovaties bij elkaar komen

Henk de Rooy

EDE/KERNHEM – Dinsdag 20 en woensdag 21 juni was boerderij Engelehoven het middelpunt van de Food Inspiration Days Outdoor ‘23. Dit is een tweejaarlijks outdoor evenement voor foodprofessionals als koks, chefs, leveranciers en ondernemers. Zij maakten kennis en lieten zich inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van producten, diensten, inzichten en technologische innovaties.

De Food Inspiration Days op Engelehoven was de plek waar je als foodprofessional moet zijn geweest.

Remeker-kaas

Peter van de Voort (boerderij De Groote Voort, Lunteren) beziet de bedrijvigheid van maandagmiddag in alle rust. Echter, niets ontgaat hem, want het evenement op boerderij Engelehoven zal staan als een huis. Want een idee van zo’n tien jaar geleden krijgt deze middag steeds meer vorm en inhoud.

Peter: “Op deze plek (weiland, Engelehoven) is het idee ontsproten om dit evenement hier te kunnen houden. Toen wij (boerderij De Groote Voort) de pacht konden overnemen werd het mogelijk. Een plus is dan dat je bekend bent bij de organisatie en de lijnen kort zijn. Voor ons is het belangrijk onze naam aan deze Food Inspiration Days te verbinden. Over beide dagen komen er tweemaal 700 geïnteresseerde foodprofessionals op dit evenement af. Dit is een mooie gelegenheid onze Remeker-kaas te promoten. Het aanboren van nieuwe mogelijkheden en kansen voor onze producten. Deze dagen gebruiken wij ook om te tonen hoe wij het doen op de boerderijen Engelenhoven en De Groote Voort.”

Remeker-bier

De Food Inspiration Days Outdoor ’23 biedt Peter een uitgelezen kans om het nieuwste Remeker-product te presenteren. Nederland is sinds de afgelopen twee dagen een nieuw biermerk rijker: Remeker-bier!

Dit is bier van wei, een product dat overblijft bij het maken van kaas. In de wei zitten, eiwitten, vet en lacrosse (suiker), het vet wordt gebruikt om ghee van te maken. Van de eiwitten maakt familie van de Voort kleine kaasjes. Wat overblijft is het vocht en lacrosse, voeg hop hieraan toe met als gevolg een gistingsproces. Vervolgens krijg je bier: Remeker-bier!

Wanneer kunnen we Remeker-bier kopen? “We zijn zover dat we het op de Food Inspiration Days konden presenteren, maar voordat het in onze winkel ligt is het wel december.”

Klimaatneutraal

Het thema van de Food Inspiration Days ’23 is: Back tot he flavor. Met dit thema, Terug naar de smaak, kon het evenement op bijna geen betere locatie plaatsvinden dan naast monumentale boerderij Engelehoven (uit 1756).

In de hooiberg, in het weiland en in de stallen vonden de workshops plaats. Het plenaire programma vond haar invulling in een grote tent op het ruime erf. Bij een foodfestival waar de smaak van eten centraal staat, vindt Food Inspiration het belangrijk het klimaat zo min mogelijk te belasten. De organisatie had ingezet op zo min mogelijk plastic, gescheiden afvalverwerking en schone energie. Het streven was naar een klimaatneutraal Food Inspiration Days Outdoor ‘23.

Lees hier de online krant van deze week.