Together maakt indruk met: Een Passie voor Palmpasen

Henk de Rooy

LUNTEREN – Indrukwekkend! Anders valt het concert van het Interkerkelijk Gospelkoor Together niet te omschrijven. Het concert, zaterdagavond 18 maart, stond geheel in het teken van het aanstaande Pasen. Het koor presenteerde het als een project: Een passie voor Palmpasen. 

De liederen bezongen de lijdensweg van Jezus naar het kruis en vervolgens de opstanding van Jezus. Tussen elk lied was er een intermezzo, waarin verzen uit het evangelie van Johannes en Markus werden verwoord door ds. Peter Verbaan en ds. Anne Verbaan-van den Heuvel. 

De muziek was afkomstig uit het Paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’, gecomponeerd door Dirk Zwart op teksten van Ria Borkent.

Mooie akoestiek

Een tot de laatste plaats bezette Oude Kerk in Lunteren werd door Together meegenomen in het lijdensverhaal van Jezus vanuit het perspectief Palmpasen. 

Het was het eerste optreden van het koor in drie jaar tijd en men was blij dit in de Oude Kerk van Lunteren te kunnen doen. “Ik had er nog nooit gezongen, maar mijn mond viel open bij de eerste repetities. Wat een mooie akoestiek, schitterend gewoon!”, aldus een van de koorleden.

Samenzangpassages

Dat laatste, schitterend, gold ook voor het optreden van Together. Het was meer nog, indrukwekkend, hoe de koorleden elkaar vonden in een prachtig samenspel en dit soepel wisten over te brengen op de kerkzaal.

Neem bijvoorbeeld het liederen ‘Wees mijn brood en mijn beker’ en ‘Hij is de weg gegaan’, waarin de veelzijdigheid en de kwaliteit van het koor tot uiting kwam.

Door samenzangpassages werden de aanwezigen actief meegenomen in het concert. Zij het eerst aarzelend, maar later bij het tweede samenzangmoment kreeg Together vanuit de zaal een geweldige boost terug.

Prestatie van formaat

Gedurende het concert was er een moment dat een overweldigende indruk maakte op iedereen in de Oude Kerk. Na de lezing van Markus 15: 42-46 werd de paaskaars gedoofd. ‘STILTE’, stond er vermeld in het programmaboek. En stil was het: doodstil. Minutenlang, zo leek het. Over indrukwekkend gesproken!

Met dit concert leverde Together een prestatie van formaat. Alleen al dat het concert geheel uit het hoofd werd gezongen, anderhalf uur en dertien liederen lang. Nogmaals: Indrukwekkend.

Lees hier de online krant van deze week.