Voedselbosje geplant bij basisschool de Sprong in Lunteren

LUNTEREN – Leerlingen van Basisschool de Sprong in Lunteren hebben op 22 november 2022 hun eigen Voedselbosje aangeplant. Groep 6 t/m 8 plantte samen met IVN Natuureducatie en Dolmans Hoveniers het bosje op hun plein. 

De leerlingen hebben zelf de naam voor hun Voedselbosje bedacht: de Buitenhap. Op de foto onthullen 2 leerlingen het bord. 

Een bosje om van te eten

IVN Natuureducatie heeft een leerzame en leuke gastles rondom de aanplant van het Voedselbosje georganiseerd. De leerlingen hebben ieder een eigen plantengroep aangeplant in het Voedselbosje. 

Daarnaast hebben zij wormen onderzocht die voor het bosje gaan zorgen, en zij hebben alvast geproefd van al het lekkers dat het Voedselbosje straks gaat opleveren. Thee van de citroenmelisse viel erg in de smaak, en de leerlingen hebben spelenderwijs verschillende kruiden leren herkennen op smaak en geur.

Samen met de hovenier zijn de planten in de grond gezet. Niet gehinderd door de kou hebben de leerlingen met z’n allen samengewerkt om de planten op de goede plek te zetten.

Basisschool De Sprong, één van de scholen van Stichting Proominent, is al echt een natuurschool, waarin natuurbeleving en het leren van en in de natuur centraal staan. Als kinderen zich verbonden voelen met de natuur, zullen zij zich meer verantwoordelijk voelen voor de medemens en de natuurlijke omgeving. De basis voor een duurzame samenleving. En daar past het nieuwe Voedselbosje heel goed bij.

De groei en bloei van het bosje gaan de leerlingen goed in de gaten houden en zodra er iets te oogsten valt zal de hele school ervan meegenieten!

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf.  

Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar basisschool de Sprong zelf mee aan de slag gaat. 

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar 5 Voedselbosjes aan in de gemeente Ede. 

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. 

Het project Voedselbosjes in Ede is een samenwerking van IVN met de gemeente Ede, het rijksprogramma Jong Leren Eten, natuureducatiecentrum IVN het Groene Wiel, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds NME en Basisschool de Sprong.

Lees hier de online krant van deze week.