Laat je weer verrassen tijdens de Atelierroute

LUNTEREN – Inmiddels is de Lunterse Atelierroute zo’n bekend fenomeen geworden, dat het in het tweede weekend van juni niet alleen de plaatselijke bevolking trekt, maar ook liefhebbers uit alle delen van het land. Ieder jaar zorgen de enthousiaste kunstenaars van Kunstlijn Lunteren er weer voor dat men in een informele sfeer kan genieten van kunst op hoog niveau. Ook zal op beide dagen weer een muziekgroep langs de ateliers trekken.

Van oudsher is Lunteren een dorp waar menig kunstenaar zijn artistieke talenten heeft ontplooid en grote namen als Thijs Mauve, Wijnand Otto, Jan Nieuwenkamp en Martinus Nefkens, vele jaren geleden in en rondom dit dorp hun inspiratiebron al vonden.

In 2004 startte een klein clubje kunstenaars samen de eerste atelierroute, welke in die tijd nog bijna een maand duurde. Gaandeweg werd de groep, bestaande uit professioneel geschoolde en in Lunteren wonende kunstenaars, groter en veranderde de naam van Atelierroute Lunteren in Kunstlijn Lunteren. Dit mede omdat men met elkaar ook deelneemt aan andere exposities zowel binnen als buiten de grenzen van Lunteren. 

Ook dit jaar is er weer ruimte voor gastexposanten, waardoor de ateliers nog meer disciplines in de kunst kunnen tonen. Bij het schildersechtpaar Jan en Alide Bouwsema, met hun altijd zeer sterke schilderijen, zal dit jaar zoon Wiebe, inmiddels afgestudeerd aan de Rietveld  Academie in Amsterdam, gaan verrassen met zijn fresco’s. Ook Elisabeth Klören  is hier te gast met haar verfijnde, gedetailleerde sieraden van edelstenen.

Bij Rietje van Tuijl, die zelf haar gevarieerde keramische werk zal tonen, exposeert fijnschilder Cor Lourens. Zijn stillevens met onderwerpen uit de natuur en verhalende composities zijn tijdloos.In het atelier van Johan Timmers met zijn schilderijen en metaalkunst – o.a. zijn ‘vreemde vogels’ –  exposeert Ben Jansen met beelden, ontstaan vanuit schroot en oud ijzer. 

Bij Susanne Vleesch du Bois, die met haar mixed media en cyanotype weer verrassend nieuw werk laat zien, exposeert Ivonne van Prehn Wiese met  sculpturen in brons, staal en steen/cement; een bekend gezicht bij Kunstlijn die dit jaar met Susanne de krachten heeft gebundeld en hun werk samen tonen op het adres van Susanne. 

Ook bij Annelies Barendrecht, die met haar sterke foto’s altijd weer weet te verrassen, exposeert een bekende uit de kunstenaarsgroep. Jenneke van Putten zal  haar vrolijke en kleurige schilderijen op het adres van Annelies tonen. Coos Hoving zal in zijn atelier naast zijn eigen, krachtige abstracte schilderijen, werk laten zien van de kunstenaar van Dülmen-Krumpelmann (1897-1987), welke lid was van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg (een groot inspiratiebron voor Coos).

In eigen atelier laat dit jaar Vivianne Veenemans haar werk als goudsmid zien. In haar werk kiest zij bewust voor edelstenen in mooie kleuren en verwerkt deze tot bijzondere, draagbare sieraden. Naast haar werk zal haar echtgenoot Tonny vertellen over zijn werk als restaurateur. Hij heeft o.a. het beschadigde beeld De Denker van Rodin, dat uit het Singer Museum in Laren was ontvreemd, gerestaureerd.

Ook Annemieke Haring zal haar werk tonen in eigen atelier. Haar expressionistisch figuratief werk is een combinatie van borduren, ecoprinten en schilderen. 

In het atelier van Theo Verduijn staat de tulp weer op een krachtige manier centraal in zijn schilderijen en beelden. De impressionistische schilderijen van Bastiaan Berends zijn ook weer te bewonderen in zijn gezellige atelier. In dezelfde straat vindt u ook het atelier van Leo Nellestein, waar hij naast het tonen van zijn beelden in brons en steen, de bezoeker ook de gelegenheid biedt om zelf een keer in steen te hakken.Er is weer een fiets/wandelroute uitgezet, zodat de bezoeker via de mooie omgeving alle ateliers aan kan doen. Verwonder je, laat je verrassen en laat je fantasie de vrije loop op deze route.

De atelierroute vindt plaats op 11 en 12 juni, van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Informatie: www.kunstlijnlunteren.nl

Tekst en foto’s: Susanne Vleesch du Bois 

Lees hier de online krant van deze week.