Meer muziek in verpleeghuizen Opella

REGIO – Muziek heeft een positieve invloed op het welzijn van mensen die in een verpleeghuis wonen, blijkt uit onderzoek. Opella maakt daarom al jarenlang in haar verpleeghuizen gebruik van muziek, muziektherapie en muziekinnovaties.
Dankzij financiële steun van diverse fondsen, bedrijven en particulieren konden dit jaar meerdere muzikale middelen worden aangeschaft, zoals muziekstoelen, qwiek.ups en sensiviews.

Positieve effecten
Muziektherapeut Hetty Cornelissen van Opella: “Wij zien dat mensen echt genieten van de muziek die we voor of met hen maken. Muziek brengt tot rust of zet juist in beweging. De muziekstoelen, qwiek.ups en sensiviews die we hebben aangeschaft, bieden verpleeghuisbewoners de positieve effecten van muziek gedurende de hele dag en zelfs ‘s nachts.
Het voordeel van muziekstoelen is dat het geluid voor de persoon in de stoel goed te horen is en niet of nauwelijks voor de mensen eromheen.  Voor elke bewoner is er een persoonlijke afspeellijst met hun voorkeursmuziek. Bijzonder om te zien hoe mensen vrijwel meteen worden meegevoerd door de muziek en tot rust komen of juist in beweging, tot contact of even helemaal in een eigen wereld.”

Levendigheid en gezelligheid
Bewoner Theo Sluijters neemt een van de muziekstoelen als eerste in gebruik en ontspant onmiddellijk. Zijn partner Hetty Sluijters vertelt: “Als een bewoner in de muziekstoel zit en meezingt, kan dit voor levendigheid en gezelligheid voor alle bewoners zorgen.” Mevrouw Sluijters vindt de muziekstoel inspirerend voor bewoners. Daarom nam zij als oud-bestuurslid van de Vrienden van Opella het initiatief voor de aanvraag bij fondsen, bedrijven en particulieren. Bedankt Opella bedankt fondsen, bedrijven en particulieren die de aanschaf van muziekstoelen, qwiek.ups en sensiviews mede mogelijk hebben gemaakt: Rabobank, MenzisFonds, Dirk Gaasbeek Stichting, Geurt van Lonkhuyzenstichting, Stichting Vrienden van Opella, diverse bedrijven uit Bennekom, Lunteren en Harskamp en familieleden van verpleeghuisbewoners. De donaties zijn gedaan via de Stichting Vrienden van Opella. Zij zamelt geld in om voorzieningen te financieren voor klanten, die niet door de overheid worden betaald, maar die het leven wel leuker maken.

Lees hier de online krant van deze week.