Opening Nels Stijlkamer in Museum Lunteren

Door Henk de Rooy

LUNTEREN – Vrijdag 23 september verrichtte wethouder Karin Bijl de officiële opening van Nels Stijlkamer in Museum Lunteren. In 1951 richtte Nel de Nijs, ze was toen leerling aan de Arnhemse Kunst academie, een leegstaand huisje aan de Dorpsstraat 108, het Halle Dwarshuus, in als museum. Je zou kunnen zeggen: de voorloper van het huidige museum. Voor 10 cent kon je toentertijd het museumpje bezoeken.Nel verzamelde allerlei voorwerpen uit het dagelijkse leven en gebruiksvoorwerpen die op het land werden gebruikt. 

Folkloregezelschap Lunthari

Ze knapte het huisje op en maakte er een museum met oudheidskamer van. Toen het huisje vijf jaar later werd verkocht, moest ze eruit. Met pijn in haar hart. Eind jaren tachtig vroeg Wil Kraai van de Vereniging Oud Lunteren of Nel de registratieformulieren van de binnenkomende voorwerpen wilde typen. Zo raakte Nel betrokken bij de voorloper van het huidige Museum Lunteren.Ook heeft Nel, van 1995 tot 2001, in het bestuur van de Vereniging Oud Lunteren gezeten. Tussen de bedrijven door was ze ook vele jaren actief bij het toenmalige folkloregezelschap Lunthari.

Door de jaren had Nel Denijs zich ontpopt tot hoofd collectiebeheer van het museum. Ze was, zogezegd, het kloppend hart van het historisch besef in Lunteren. Later werd in het Museum Lunteren een oudheidskamer ingericht waar spullen geschonken door Lunteranen maar ook van Nel een plekje kregen om de geschiedenis van Lunteren door te geven. In 2014 kreeg Nel Denijs voor haar inzet een Koninklijke onderscheiding.

Vrijdag 23 september onthulde wethouder Karin Bijl officieel Nels Stijlkamer door het zichtbaar maken van de permanente expositie van plooikappen. De opening werd verricht in aanwezigheid van de zus van Nel, Tine Fluit-Denijs. 

Lees hier de online krant van deze week.