Marieke Blotenburg van Heel Holland Bakt naar Heel Wekerom Bakt: Taarten bakken is mijn passie!

Henk de Rooy

WEKEROM – Taarten bakken is haar hobby, Marieke Blotenburg kan er haar creativiteit in kwijt. “Het is mijn passie! Ik vind het heerlijk om taarten te bakken. Zoals vanavond. Ik wist dat je kwam en heb dus snel nog even een taartje voor je gemaakt.”

In haar directe omgeving wisten ze het al dat Marieke kan bakken als de beste en door haar deelname aan Heel Hollend Bakt is ze een bekend dorpsgenoot geworden.  

De organisatie van de Lady’s Night in het Kulturhus van Wekerom behoefde niet lang na te denken wie ze voor in de jury van Heel Wekerom Bakt zouden vragen. Dus aan Marieke de taak om morgenavond, 19 mei, vijftig taarten te beoordelen. 

Overredingskracht

Wanneer anderen moe zijn en even op de bank op adem willen komen, gaat Marieke juiste de keuken in. De oven gaat aan en uit de losse pols wordt een heerlijke taart gebakken. “Ik ontspan bij het taartbakken. Gewoon nieuwe dingen uitproberen, daar geniet ik van.”

Genoten heeft zij ook van haar deelname aan Heel Holland Bakt. Al had Marieke hiervoor wel de nodige overredingskracht uit haar omgeving voor nodig. 

“Familie, buren en mijn schoonzus vroegen al een paar keer: Waarom doe jij niet mee met Heel Holland Bakt? Steeds reageerde ik met: Ach, daar kom ik toch niet tussen en heb geen zin in al dat papierwerk. Mijn zoon hakte de knoop door en zei: Mam, ik neem het papierwerk voor mijn rekening. “ 

Zo kwam het dat heel Nederland kennismaakte met een spontane, vrolijke en enthousiaste taartenbakster uit Wekerom.

Niets zeggen

Marieke: “In eerste instantie waren er duizend inzendingen. Hiervan bleven er vijftig over die op audiëntie gingen bij Robèrt (Robèrt van Beckhoven, red.). We moesten natuurlijk een taart bakken en ook een brood. Heb een kruidenbrood gebakken en deze gepresenteerd op een oude plank met een strik eromheen. Een leuke presentatie en zorgen dat het totale plaatje klopt, is bij mij belangrijk.”

Uiteindelijk bleven er van de vijftig kandidaten er tien over, waaronder Marieke.

Maar toen begon het voor haar pas echt door te dringen waaraan zij begonnen was. Zo moesten de deelnemers een contract ondertekenen, waarin onder andere de geheimhoudingsplicht stond beschreven.

“Dat betekende dat ik niets kon zeggen. Vanaf juli 2021 tot en met maart van dit jaar moest ik mijn mond houden. Elke vrijdag en zaterdag ging ik richting Maarsbergen voor de opnames. Ging om half acht de deur uit en ’s avonds om acht uur, half negen was je weer thuis. En steeds maar weer iets anders verzinnen over waarom ik zoveel weg was. Dan was het weer mijn schoonzusje helpen, of een oud-collega die net een cateringbedrijfje was opgestart.”

Mooi compliment

Daarmee was Marieke er nog niet. Er moest natuurlijk tussen de bedrijven door ook nog geoefend worden met het uitproberen en voorbereiden van recepten. 

 Buren, familie en vrienden waren er dan weer gelukkig mee. Voor Marieke geen probleem: “Ik word er blij van om mensen ergens mee te kunnen verrassen.” En de afwas? Die was voor manlief. “Hij heeft nog nooit zoveel afgewassen. En, zonder klagen.”

Verrassen deed ook Robèrt van Beckhoven de deelnemers aan de tiende editie van Heel Holland Bakt met de opmerking: Dat het niveau in al de voorgaande negen afleveringen is nog nooit zo hoog gewest als deze keer. 

“Toch een mooi compliment. Het was dan ook heel goed en gezellig team. We hielpen elkaar en hebben nog steeds contact. Ik heb ze hier nog thuis gehad. In het tuinhuis zijn we aan het bakken geslagen.”

Ook een compliment kreeg Marieke van de bewoners van Wicherumloo, waarvoor zij zich als vrijwilligster inzet. “Samen met de bewoners en het team hebben we naar de tweede aflevering gekeken. Toen kregen zij ook de sextant en de kipkroketjes, dezelfde waarmee ik Meesterbakker in die aflevering werd.”

Het is al aangehaald, Marieke vindt een taart leuk presenteren belangrijk en ook het totaal plaatje moet kloppen. Dit zullen onder meer ook de criteria zijn, wanneer zij tijdens de Lady’s Night, de ingezonden taarten beoordeeld. 

“Smaak, uiterlijk, textuur en de presentatie zijn belangrijke criteria. Meedoen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een goede appeltaart kan ook winnen, want maak er maar eens een. Hou het eenvoudig, maar let wel op de smaak en structuur van de taart.”

Twee doen?

Tijdens het gesprek stond er een heerlijk taartje te wachten. Het moccaslofje met hazelnoot praline en schuim  bleek een streling voor de smaakpapillen. Echt, verrukkelijk.

Even later, of ik nog een kokosmakron wilde?

“Mag ik die meenemen naar huis?”

“Zal ik er dan maar meteen twee doen?”

Had er moeite mee mezelf in te houden en niet al te smachtend over te komen.

Lees hier de online krant van deze week.