Unieke samenwerking Cultureel Erfgoed en Museum Lunteren

LUNTEREN – Na meer dan een jaar aan voorbereidingen heeft Museum Lunteren een unieke expositie binnengebracht. De expositie ‘Kunst met glas’, deels gevuld uit het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is vanaf zaterdag te zien in het museum.

Corrie Spijker en Wout van Veldhuizen zijn zeer verheugd met deze nieuwe expositie. “Het bijzondere aan deze expositie is dat de klassiekere items uit het rijksarchief komen,” vertelt Wout. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kortweg RCE beheert zo’n beetje al het culturele erfgoed van de laatste eeuwen. Hier zitten bekende werken maar ook minder bekende werken uit de Nederlandse cultuurhistorie tussen. Het Rijksmuseum te Amsterdam komt regelmatig kunstwerken lenen bij de RCE.

Expositie

De collectie glas-in-lood van de RCE bestaat uit 200 werken waarvan er 23 worden tentoongesteld in het museum. Bekende namen uit deze imposante collectie zijn H.P. Berlage en P.J.H. Cuypers. Het grootste werk hiervan heeft zelfs een oppervlakte van meer dan 4 vierkante meter. Toch is er naast de oude werken ook gekozen voor hedendaagse kunst gemaakt door glaskunstenaars Ewout Vis en Truusje Keunen. Hiermee slaat het museum een brug tussen verleden en heden.

De expositie zal in chronologische volgorde worden tentoongesteld. “Je begint bij het klassieke dan naar het meer hedendaagse  en uiteindelijke naar het moderne van Ewout Vis,” leggen Corrie en Wout uit over de opstelling. 

Onder de nieuwere werken zijn er ook een aantal te koop. Verder zal er via tv-schermen uitleg worden gegeven over de totstandkoming van de glas-in-lood ramen. Verder zijn er 3 demonstratiedagen gepland waarvan de 1e op 19 november is.

Bijzonder

Dat de samenwerking bijzonder is blijkt ook uit de bezoeken van Corrie en Wout aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. “Toen wij daar waren liepen er mensen van het Rijksmuseum en van andere grotere musea en daar liepen wij dan ook tussen,” vertellen Corrie en Wout. “Het was dan ook heel bijzonder dat een museum van ons kaliber werd uitgenodigd.”

De RCE in Amersfoort telt zo’n 39 opslagplaatsen gevuld met kunst. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er schilderijen, koetsen en sleeën,” vertelt Wout. “Je weet niet wat je ziet,” vult Corrie aan. Om te zorgen dat deze werken niet liggen te verstoffen is de RCE  de samenwerking aangegaan met kleinere musea.

“Het museum professionaliseren”

Voor het museum is dit dan ook een belangrijkere stap. “We willen het museum professionaliseren,” vertelt Wout “De laatste jaren trekt het museum steeds meer bezoekers uit het hele land,” vervolgt hij. Met deze bijzondere tentoonstelling hoopt het museum dan ook (opnieuw) een breder publiek te trekken. De expositie wordt zaterdag 12 november geopend. Bij de opening is wethouder Peter de Pater aanwezig en wordt er door Geertje Huisman, Specialist Roerend Erfgoed bij de Afdeling Monumenten en Collecties van de RCE, uitleg gegeven over de kunstwerken en de RCE. 

Deze expositie  is tot en met 4 maart 2023 te zien in Museum Lunteren.

Lees hier de online krant van deze week.