Teus Bouw veertig jaar in het ‘vak’ stoelmatten

Henk de Rooy

LUNTEREN – Veertig jaar is Teus Bouw in het ‘vak’ van stoelmatten. Veertig jaar brengt hij zijn cursisten de kneepjes ervan bij. Bijgestaan door zijn vrouw Eefje, die voor de koffie en koek zorgt. 

De dinsdag- donderdagavond is gereserveerd voor de cursus stoelmatten. Dan komen ze uit Lunteren, Veenendaal, Ederveen, Ede en zelfs Zwartebroek naar de cursusavond aan de Klomperweg.

“Het is ontzettend leuk om dit te doen. Ik en Eefje genieten er elke keer weer volop van. Mooi toch?” Met zijn gulle lach en een breed armgebaar wijst hij naar de cursisten in de schuur.

Priegelschrift

Veertig jaar terugkwam Teus in aanraking met, eerst het strovlechten en in 1984 met het stoelmatten. Alie Dekker en Dirk v.d. Heetkamp waren de docenten die hem wegwijs maakten. Al snel was Teus bevangen door het virus van stoelmatten en begon hij het geleerde in de praktijk te brengen. Alie en Dirk vielen weg en Teus vond het jammer dat er aan de gezellige cursusavonden een eind zou komen. “Toen heb ik het maar overgenomen en ben ermee doorgegaan.”

En, dit tot volle tevredenheid van de deelnemers. Velen van hen zijn al jaren trouwe klant in de schuur van Teus en Eefje. Het bewijs wordt geleverd door een aantal schriften. Hierin staat, in een priegelschrift, alle dagen uit de veertig jaar genoteerd, wie er was en waar deze mee bezig is geweest.

Sociaal gebeuren

Ook de jonge garde is er vertegenwoordigd in de persoon van Julian uit Veenendaal. Op de dag dat de Lunterse Krant langskwam was hij nog 15 jaar. “Over 3.5 uur word ik 16!” Julian heeft voor het vak meubelmaker gekozen en komt naar de cursus om het proces van stoelmatten te leren. Hij is met zijn moeder meegekomen, die al jaren tot de vaste kern behoord.

Stoelmatten bij Teus en Eefje is een sociaal gebeuren dat niemand wil missen en ondertussen worden de leukste en mooiste dingen gemaakt. Zo heeft iemand voor al haar kleinkinderen een stoel gemat, een ander is met een restauratieproject. Zo heeft eenieder zijn eigen project.

Lees hier de online krant van deze week.