Lunterse beschouwinkjes: Stottertrein

Sinds 10 december van het vorige jaar bestaat de valleilijn niet meer. Iedereen die regelmatig met de trein reist, heeft dat al gemerkt of gezien: we hebben nu een ‘stottertrein’.

De naam  ‘valleilijn’ (daar bedoelde ze dan de kippenlijn mee) is namelijk overal aan het verdwijnen,  aan de buitenkant van de blauwe trein, in de trein op de route-beeldschermen, van de borden op het station, de  website en vervoers-app’s. Op al die plekken staat tegenwoordig het woord ‘reis’, maar dan zo alsof het stotterend wordt uitgesproken: RRReis.  

Waarom Reis?

De logica daarvan ontgaat mij. Enerzijds vanwege het woord ‘reis’. Reis is toch een algemeen woord ? 

Het betekent dat je je van de ene plek naar de andere plek voortbeweegt en dat kan  op verschillende manieren: lopend,  fietsend, met de auto, met een boot, met het vliegtuig, met de auto en inderdaad ook met de trein.  Maar waarom moet deze trein of deze vervoersmaatschappij dan exclusief het woord ‘reis’ krijgen? Het is net alsof we voor het woord aardappelen ineens het woord ‘eten’ gaan gebruiken, of dat we een broek alleen nog maar als ‘kleding’ aanduiden en een vliegtuigmaatschappij zich ‘vlucht’ gaat noemen. 

Waarom stotterend?

Het is dan niet gewoon ‘reis’. Nee het is `RRReis’. Waarom is dat? Stottert welllicht de directeur van deze vervoersmaatschappij en wil niemand hem voor het hoofd stoten toen hij een nieuwe naam voorstelde? Of zegt het iets over de nieuwe manier van rijden door net opgeleide machinisten, waarbij ze nog wat  hortend en stotend RRRijden? Of hebben de treinen een nieuw remsysteem, waarbij er op een pompende manier geremd wordt en ze dus gaan RRRemmen. Misschien zegt het wel iets dat ze tegenwoordig sneller gaan rijden op deze spoorlijn en dat  het dus meer RRRacen wordt.Ik vermoed dat dit de nieuwe cultuur in marketingland aan het worden is. We hebben tenslotte ook al een stotterpartij: die partij met die borden met BBBeter.

Waarom een nieuwe naam?

Blijkbaar is er een soort behoefte dat als een bedrijf wordt overgenomen of fuseert,  dat er een nieuwe naam moet komen.   Ik snap dat niet helemaal. Alle borden, briefpapier, de lichtreclames op hoofdkantoren, de uniformen van het personeel en in dit geval de belettering op de treinen worden dan veranderd. Daarbij verdwijnt de vertrouwdheid en bekendheid van de oude naam. Er moeten dan weer nieuwe reclamecampagnes tegenaan gegooid worden om de nieuwe naam bekend en vertrouwd te maken.  De meeste mensen zullen helemaal geen behoefte hebben aan zo’n naamwisseling. Waarom gebeurt het dan? Ik denk dat daarbij het ego van de directeur,  eigenaar of bestuur van een onderneming een rol speelt. Die willen graag hun  eigen naam of een door hun bedachte naam op het briefpapier, op het gebouw of op de trein hebben. 

Hopelijk niet met Lunteren…

Ik hoop overigens dat deze stotter-cultuur niet gebruikt gaat worden om de naam Lunteren meer bekendheid te geven. Indien je de naam Lunteren namelijk op een stotterende manier zegt, dan wordt het een soort scheldwoord. Probeert u het maar eens… 

Martijn Stöfsel

Bronnen: www.rrreis.nl

Lees hier de online krant van deze week.