Museum Lunteren expositie ‘Oog voor natuur’

Willem de Frel

LUNTEREN – Zaterdag is in Zaal Floor de expositie ‘Oog voor natuur’ geopend, met werk van vader en dochter Piet Pijn en Ineke Pijn. Piet Pijn is in 1923 geboren in Den Haag en overleed in Bilthoven in 2002. 

Piet werd opgevoed door zijn grootvader, de bekende kunstschilder en restaurateur Piet in ’t Hout. Al sinds zijn veertiende behaalde hij diverse prijzen. Hij studeerde van 1944 tot 1948 aan de koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. 

Hij werkte als beeldhouwer in opdracht van kerken en kloosters. Later bestonden zijn producties vooral uit schilderijen merendeels natuurwerken met een karakteristiek kleurgebruik in een spel van licht en schaduw. 

Ook schilderde hij graag vrouwen, naaktfiguren welteverstaan. Van 1963 tot 1984 gaf Piet Pijn les aan de Academie voor Beeldende kunsten Minerva te Groningen. Hij zou de ‘aartsvader van de noordelijke realisten’ worden.

Ineke Pijn

Dochter Ineke Pijn (1957-2019) is geboren in Den Haag en woonde in Utrecht. Haar onderwerpen waren portretten en stillevens zowel in een impressionistische alsook een realistische stijl. 

Ineke bezocht de avondopleiding aan de ABK Minerva waar zij cum laude afstudeerde en bovendien kreeg ze twee jaar privélessen van haar vader. 

Programma zaterdag

Na de opening door voorzitter van Museum Lunteren Arie van Alphen volgende een introductie door Boudewijn Bakker, voorzitter Stichting Piet Pijn. Vervolgens presenteerde Belinda Bakker, kleindochter, een profiel van de beide kunstenaars. 

De familie Pijn koestert een band met Lunteren omdat zij jarenlang vele vakanties in Lunteren doorbrachten. Dit werd door dochter Petra Bakker-Pijn kleurrijk geschetst.

Na de openingshandeling, het onthullen van een schilderij, werd de Dorpsstraat overgestoken en kon de expositie worden bekeken onder het genot van een sapje of een glas wijn en heerlijke hapjes, uiteraard verzorgd door Partycentrum Floor. 

Lees hier de online krant van deze week.