René Kleinveld: vrijwilliger van de Voedselbank Ede

Pieter van Leusden

LUNTEREN – Al vele jaren rijdt René Kleinveld iedere woensdag met de bus van de Voedselbank naar Lunteren om daar bij een van de Lunterse kerken en bij supermarkten producten op te halen. De voedselbank bevindt zich op de Frankeneng aan de rand van het industrieterrein. 

Dat de voedselbank afgelegen ligt en niet midden in de stad heeft volgens René een reden. “Er is in Nederland nog steeds een schaamte om uit te komen voor armoede. Deze locatie is juist gekozen, omdat bezoekers hier veel privacy hebben en het niet te ver van de stad is.”

Vol trots startte René zijn rondleiding. Zo’n 45 vrijwilligers werken er bij de voedselbank. Iedereen heeft zijn vaste taak. Alles gebeurt in een weekcyclus. Op maandag en dinsdag ligt de nadruk op het klaarzetten van de houdbare producten, op woensdag worden de versproducten opgehaald en de volgende dag klaargezet. Iedere vrijdagochtend mag men langskomen om een pakket op te halen. René laat mij op een schoolbord zien hoeveel tassen er deze week klaargemaakt moeten worden. Afhankelijk van de gezinssamenstelling ontvangt men een S, M of een L -boodschappenpakket. Naast een tas met houdbare producten en een tas met versproducten, mag men vanuit vriezers en koelkasten nog een aantal producten kiezen, waaronder vlees en vis.

René legt uit dat de voedselbank zelf geen boodschappen in mag kopen. Zij zijn voor de aanvoer volledig afhankelijk van giften. Belangrijke leveranciers zijn een aantal supermarkten en winkeliers in de regio Ede die de Voedselbank een warm hart toedragen. Maar ook de kerken in de regio Ede zamelen boodschappen in. Alles wat binnenkomt wordt goed gecontroleerd. Producten moeten onbeschadigd en ongeopend zijn en natuurlijk is de houdbaarheidsdatum van groot belang.

Vanuit deze kratten worden later deze week boodschappentassen gevuld. Er worden nooit goede producten weggegooid. Als er een overschot is aan een bepaalde producten, dan worden ze geruild met de andere voedselbanken in de regio of worden afgegeven bij het Leger des Heils of de Schuilplaats. Bij deze instellingen wordt er dagelijks gekookt voor dak- en thuislozen.

Terwijl René een kop koffie drinkt, legt hij uit dat je niet zomaar langs mag komen om boodschappen te halen. Vooraf wordt de financiële situatie van het gezin beoordeeld. Afhankelijk van inkomsten, vaste lasten en grootte van een gezin rekent men uit of men in aanmerking komt. Iedere 6 maanden wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Ook dient ieder gezin een begeleider te hebben. Het doel is dat uiteindelijk iedereen weer zelfredzaam wordt. Dat blijkt niet altijd te lukken. 

Sommige gezinnen zitten al jaren in de schulden en blijven helaas afhankelijk van de voedselbank. Momenteel zijn dat zo’n 160 gezinnen die wekelijks langskomen om een voedselpakket op te halen. De naam Voedselbank Ede is misschien een beetje misleidend, want armoede beperkt zich niet tot de stad Ede; ook vanuit Bennekom, Otterlo, Harskamp, Ederveen, Wekerom en Lunteren komen wekelijks mensen naar het uitgiftepunt.

“Ik ben echt onder de indruk van het werk van deze vrijwilligers. Alles werkt als een geoliede machine. Iedereen weet zijn taak, alles is netjes, schoon en opgeruimd. Ik ben erg blij dat de Maranathakerk hier een bijdrage aan levert,” aldus René.

In de maanden maart, april en mei van dit jaar kunt u weer op vrijdagochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur tijdens Open Kerk uw boodschappen inleveren. Uiteraard kunt u ze ook meenemen als u op zondag naar een dienst in de Maranathakerk komt. In de hal van de kerk staat een tafel met kratten. 

Inzameling Voedselbank Ede bij de Maranathakerk

De Lunterse kerken dragen de Voedselbank Ede een warm hart toe. Doorlopend zamelt een van de kerken boodschappen in. Iedere drie maanden wordt het stokje doorgegeven aan de volgende kerk. Sinds maart is de Maranathakerk aan de beurt. Gemeenteleden nemen ’s zondags boodschappen mee naar de kerk. 

Ook alle andere inwoners van Lunteren kunnen een bijdrage leveren. Iedere vrijdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur kunt u houdbare producten inleveren in de hal van de Maranathakerk. 

Wilt u graag helpen, dan kunt u de volgende producten in de kerk afgeven: droge of bliksoep, pasta of rijst + mixen, pot of blikgroenten, broodbeleg (houdbaar), koffie, tandpasta, shampoo, wasmiddel, harde groenten en fruit, zoals aardappels, kool, appels, enz. 

Lees hier de online krant van deze week.