Onverhuld: Korte keten

Mensen met een missie, daar houd ik van! De sporter die naar een topprestatie streeft, de musicus die het beste uit zichzelf wil halen, eigenlijk gewoon degene die zich met hart en ziel inzet voor de samenleving of in het werk. 

Zo heb ik ook altijd belangstelling voor mensen die sober willen leven, zoals de bewuste keuze om geen koelkast of televisie te hebben, geen kant en klaar eten te kopen, maar het zelf te verbouwen en geen auto willen hebben. Ik zat deze zomer op een camping, waar het openbaar vervoer ver weg is en er kwam een stel 50’ers aan, lopend met rolkoffertjes. 

Ik zag ze, wanneer ik ging fietsen, bij de bushalte staan en wanneer ik na een uur terugkwam, stonden ze er nog. Dan heb je toch een missie. Ze dronken ook alleen maar water. Sorry, maar op zo’n camping zie je alles.

Behalve de ontkenners zijn er velen die streven naar een beter klimaat en milieu: zonnepanelen, je tuin vergroenen, sedumdak, gescheiden afval, zoveel mogelijk openbaar vervoer, niet vliegen; de mogelijkheden zijn legio.

Naar vermogen je inzetten, zeg ik altijd maar en dat doen er veel. Nu zijn er ook die zeggen zeer begaan te zijn met het milieu, anderen de spiegel voorhouden, maar ondertussen alleen kant en klaar maaltijden laten bezorgen, zakjes gesneden groente kopen of alles op internet bestellen. Ik las zelfs over iemand die een zonnepaneel boven de hot tub had laten zetten. “Practice what you preach”, geldt dan. 

Bij ons is het zo makkelijk om op fietsafstand aardappelen of groente te halen bij de boer of eieren, honing, zelfs de melktap is er. Ja, het kost tijd, maar die korte keten, die levert echt wat op.

Lees hier de online krant van deze week.