Kookworkschop en Proeverij op NatuurWijsschool De Sprong

LUNTEREN – Op donderdag 7 en vrijdag 8 april 2022 was er een kookworkshop over voedselverspilling op NatuurWijsschool De Sprong voor de groepen 3 t/m 8. Eén derde van ons voedsel wordt verspild. Je kunt voedselverspilling tegengaan door creatief met voedsel om te gaan en er iets lekker van te maken. Dat gebeurde op NatuurWijsschool De Sprong. De kookworkshop werd mogelijk gemaakt door de Rabobank Gelderse Valei en Peter Verburgh van HV Catering, die deze kookworkshop voor de kinderen verzorgde.

De kinderen kregen uitleg over de smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami van Peter Verburgh. Er werd niet allen gepraat over smaak, maar er werd ook geproefd. Zo merkten de kinderen dat een pinda uit een zakje een veel zoutere smaak heeft dan een doppinda. Daarnaast werden er verschillende snijtechnieken (‘Hoe snijd je een ui, een paprika?’) aangeleerd. De kinderen kregen een recept en gingen groeps-doorbrekend samen aan de slag. Kinderen uit groep 3 en 4 lazen het menu en werden hierbij begeleid door de kinderen uit de hogere groepen.

De kinderen pakten de benodigdheden en ingrediënten, gingen wegen, meten, snijden, schillen, …. Veiligheid, hygiëne en plezier gingen hand in hand! Wat werd er gemaakt? Een broodpizza, appelcrumble, wentelteefjes en bananenbrood! De gerechten werden door de kinderen mooi opgemaakt. Na gedane arbeid was het heerlijk proeven van de gerechten! Reacties van de kinderen na afloop: ‘Ik heb voor het eerst een tomaat gesneden’ of ‘Ik heb plezier gehad’ of ‘Ik heb fijn samengewerkt’ en ‘Het smaakte heerlijk!’.

Lees hier de online krant van deze week.