Atelierroute 2022 met de vraag: Wat is kunst?

Henk de Rooy

LINTEREN – De Atelierroute 2022 van Kunstlijn Lunteren staat als een huis. Alles werkte mee het afgelopen weekeinde. Twee prachtige en zonovergoten dagen, een diversiteit aan kunstenaars en kunstvormen en vele enthousiaste bezoekers die de dertien adressen bezochten. 

Ik heb geen idee

De fiets was zaterdagmiddag mijn trouwe bondgenoot. Met de hoed op tegen de zon was het heerlijk peddelen langs de deelnemers. Ik ben op pad gegaan met één vraag slechts: Wat is kunst?

Zelf ben ik daar niet over uit en denk dat ik mij aansluit bij de formulering van Jasper van Deutekom (Arnhem): “Wat kunst is? Daar komen wij niet uit! Ik heb geen idee. Je bent overgeleverd aan de toeschouwer!”

Over zijn werk zegt hij: ”Het onderwerp moet altijd wel iets zijn wat mij aanspreekt, de lichtval, de schaduw, de compositie.

Het werk van Jasper is te zien in Galerie Goudsberg, met o.a. twee schilderstukken van Café Floor. “Ik had net een nieuwe fiets en kwam hierlangs. Het geheel sprak mij aan, de lucht, de schaduwen en ook het totale beeld met het lichtval.” 

Het ritme van de wind

Bij Rietje van Tuijl viel meteen de zonnende vrouw in zwempak op. Zij blijkt de moderne verbeelding te zijn van het Lunters vrouwtje. Haar traditionele dracht heeft ze afgedaan en zich gehuld in een badpak. De slippers staan naast haar, maar tot een verfrissende duik is het nog niet gekomen. 

Gast bij Rietje is fijnschilder Cor Louwers (Ede). Zijn werk is te typeren als realisme. Het zijn veelal verhalende stillevens die inspireren.

Bij Annemiek Haring kom je als bezoeker in een geheel andere wereld van kunstbeleving. In de tuin hangt een wanddoek vrij te bewegen in het ritme van de wind. Op tafel voor de openslaande deuren is een kleiner doek gevangen in een frame. Het bijzondere ervan is dat de lichtinval het aan beide zijden de kracht van het werk laat zien. Het werk van Annemiek wordt omschreven als mixed media, zij gebruikt dan ook een keur aan materialen en technieken in haar werk.

Niet volledig voor jezelf

Ondertussen ben ik aanbeland in de Wilbrinkstrtaat, waar twee kunstenaars ook vandaag weer present zijn. In de tuin van Leo Nellestein wordt beeldende kunst gecombineerd met de muziek van het kwartet van ‘Gimle’. 

Aan Leo ook de vraag van de dag: “Het is een hele brede vraag eigenlijk. Kunst heeft zoveel facetten in zich. Wat voor de één kunst is, is voor de ander troep! Voor mijzelf: Als ik iets maak, wil ik iets terugontvangen van mezelf. Ook al als ik een beeld af heb, ga ik dingen zien dat ik bij een volgend gebruiken ga. Je blijft altijd bezig. Het belangrijkste is plezier in het werk te hebben en het te kunnen doen.”

Verderop in de straat overval ik aankomende student Jochem met de vraag: Wat is kunst? Het duurt even voor hij zijn antwoord formuleert. “Kunst moet een boodschap hebben. Het moet mooi zijn. Iets zijn wat andere mensen waarderen. Het moet niet volledig voor jezelf zijn.”

Creatief bezig zijn

Wie de nieuwkomer van deze atelierroute wilde bezoeken moest daarvoor wel enige kilometers maken. Tot voorbij de Doesbuger molen moest ik gaan om Vivianne Veenemans te ontmoeten in haar atelier. Zij maakt hand gesmede sieraden en ziet zichzelf niet zozeer als een kunstenaar. “Ik vind het heel lastig om mezelf als kunstenaar te zien. Smeden is een ambacht en ik ben creatief bezig. Mijn passie is een heel mooi sieraad te maken.” 

In de tuin van Annelies Barendrecht vormen haar foto’s een mooie combinatie met de schilderijen van Jenneke van Putten. Annelies over kunst: “Kunst is voor mij: nadenken. Het overstijgt je dagelijkse leven. Door kunst realiseer je, hoe slecht deze wereld momenteel ook is, dat er ook goede dingen zijn!” 

Kunst is heel relatief

Het kwartet ‘Gimle’ was deze dag op uitnodiging van Kunstlijn Lunteren te gast tijdens Atelierroute 2022. Bezoekers konden Ed Vervloet (accordeon), Herman van Mal (viool Lijnis Nelemans (gitaar) en Lisette Elders (contrabas) op een aantal locaties horen en zien. Ook aan hen de vraag. Lisette: “Kunst verheft je uit het alledaagse. Het is het aanscherpen waar je eigen kaders liggen.” 

Waar mijn kaders lagen wist ik wel na een middag fietsen, afstappen, ateliers bezoeken, mensen ontmoeten en spreken. Bij het rustpunt op de Galgenberg! Moest hiervoor eerst nog wel het valse plat van de Boslaan en de stevige klim naar De Koepel overwinnen, maar de koffie en de koek smaakten er toen opperbest.

Daar kun je Gert-Jan op een dag als deze onmogelijk ontlopen. Een man die nooit om zijn woordje verlegen zit. Aan hem dus ook de vraag van deze middag: Wat is kunst?

“Het is iets wat je creëert vanuit je gedachte. Je legt er je passie in. Kunst is heel relatief. Wat is spielerei en wat is kunst?”

Lees hier de online krant van deze week.