Bewoners uit De Valk luiden de noodklok

DE VALK – De bewoners uit buurtschap De Valk zijn in de eerste maanden van 2024 geconfronteerd met 25 aanvallen waarbij 84 dieren zijn gedood. Eind 2023 waren er ook paarden losgebroken door de aanval van de wolf en vervolgens aangereden door een auto. De aanvallen hebben plaatsgevonden aan de rand van het bos, maar ook midden in bewoond gebied en zowel overdag als nachts.

De Valk is gewend om met fauna samen te leven. De wolf had ook snel intreden gemaakt in het buurtschap een aantal jaar geleden en jaagde op de Valouwe en het Wekeromse zand. Voorgaande jaren waren er enkele aanvallen op gehouden dieren gemeld. Maar afgelopen maanden is het exponentieel gegroeid. Dit roept angst op bij bewoners. Mede doordat uit tellingen en dna onderzoek blijkt dat het niet meer om enkele wolven gaat in de regio, maar om meerdere roedels. Met enkele wolven valt te leven, maar het aantal wolven nu is helemaal uit de hand gelopen.

Donderdagavond staat het beheren van de wolf op de agenda van de gemeenteraad. Plaatselijk Belang De Valk roept de gemeente Ede op om:

De zorgen van de inwoners van de Valk serieus te nemen,  Het aantal wolven in de regio te beheren, Daadkracht te tonen en zich uit te spreken over de uit de hand gelopen situatie in de gemeente Ede richting provincie en landelijke politiek, Niet te wachten op beheer tot dat het te laat is en een mens aangevallen wordt.

Lees hier de online krant van deze week.