‘Actiegroepen tegen windturbines te dicht bij woningen krijgen adviserende rol bij gemeente Ede’
EDE/REGIO – De samenwerkende actiegroepen Ede Waait Anders, Veenendaal Waait Mee en Tegenwind Ederveen – De Klomp gaan een adviserende rol krijgen in het traject voor industriële windturbines in de gemeente Ede.
Dit deelde wethouder Arnold Versteeg mee in de oordeelvormende vergadering op 12 januari jl. over de verlenging en actualisatie van de Wind- en Zonnewijzer. Enkele dagen daarvoor verzorgden de actiegroepen voor de raadsleden van de gemeente Ede een presentatie over gezondheidsrisico’s en -schade als gevolg van industriële windturbines.
Tijdens de oordeelvormende vergadering benoemden verschillende raadsleden het belangrijk te vinden meerdere factoren te laten meewegen, te weten de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, de gezondheidsrisico’s en -schade en het betrekken van de drie actiegroepen.
Gerrit Bulten, woordvoerder namens de actiegroepen, reageert positief op deze uitspraken en noemt het logisch dat wethouder Versteeg tot de beslissing kwam de actiegroepen te gaan betrekken bij de planvorming. Hij is van mening dat de gemeente Ede zich met de plannen voor industriële windturbines binnen Energiecluster A12-A30 een grote verantwoordelijkheid heeft aangemeten. “In de huidige vorm zullen de plannen van de gemeente Ede ernstige gevolgen hebben voor de leefomgeving van duizenden burgers die wij vertegenwoordigen en woonachtig zijn in Ede, Ederveen, De Klomp, Veenendaal en Renswoude.”
Voorzitter van de samenwerkende actiegroepen Harry in ’t Veld is positief over de adviserende rol. “Het is voor gemeenteraadsleden praktisch onmogelijk vandaag de dag, in een tijd waarin zo veel gaande is, op alle fronten voldoende kennis in huis te hebben. Zich veelzijdiger laten informeren door derden met kennis en ervaring is daarom een goede keuze.” In ’t Veld licht toe: “Een aantal van ons heeft ruime ervaring op het gebied van procedures voor windturbines of zijn deskundig op het gebied van gezondheid. Wij staan in contact met tientallen actiegroepen in het land en verzamelen relevante informatie van media en (overheids)websites.”
De wijzigingen die op 26 januari zijn doorgevoerd in de Wind- en Zonnewijzer van de gemeente Ede hebben geen betrekking op de plannen voor industriële windturbines. De gemeente heeft aangekondigd dat een grote actualisatie van deze Wind- en Zonnewijzer in 2024 zal plaatsvinden. Het moment om de drie actiegroepen in het traject te gaan betrekken lijkt daarmee goed gekozen.
Bulten en In ’t Veld blijven enigszins voorzichtig. “Er is veel te doen rond participatie van burgers in procedures bij gemeenten en provincies. Helaas is regelmatig gebleken dat overheden participatie inzetten om te kunnen afvinken en doen zij er in de praktijk niets mee”, aldus Bulten. Over de verwachtingen ten aanzien van de gemeente Ede zegt In ’t Veld: “Ons contact met wethouder Versteeg en projectleider Verboven is tot nu toe prettig en op basis van wederzijds respect verlopen. Wij zien nu geen reden te verwachten dat dit anders gaat worden. Op 27 januari zijn wij benaderd door Peter Scholtens, adviseur Duurzaamheid van de gemeente Ede, voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.”
Lees hier de online krant van deze week.