Hannah en Yente uit De Valk naar Roemenië: Het was mooi er te zijn en te kunnen helpen

Henk de Rooy

DE VALK – Een deel van je vakantie inruilen, om in Roemenië een glimlach te toveren op de gezichten van de mensen daar. Hannah Hofman en Yente Ploeg uit De Valk gingen er enthousiast heen en kwamen enthousiast weer terug. “Het geeft heel veel voldoening daar geweest te zijn en de mensen hebben kunnen helpen.”

De beide Valkse meiden maakten deel uit van een groep van 28 personen die in de Roemeense dorpjes Hinova en Noapteșa de handen uit de mouwen gingen steken.

Genoeg werk

Toen de kerkgemeente van Yente in het voorjaar het plan opvatte om haar adoptiegemeente in Roemenië een bezoek te brengen en tegelijkertijd enkele projecten af te ronden, besloten Yente en Hannah spontaan dat ook zij mee zouden gaan.

Een intensieve periode, van voorbereiding en het houden van acties, brak aan. Want een voorwaarde voor de deelnemers was dat zij zelf, voor de nodige financiën, ook actief in eigen kring aan de slag gingen. Want het kerkgebouw kon een opknapbeurt gebruiken en ook de bouw van een keuken diende ter hand te worden genomen. 

Met de groep zou ook een vrachtwagen vol met spullen naar Roemenië gaan. Ook hiervoor zette men zich in. Ter plekke zorgde de groep uit Nederland dat de spullen bij de gezinnen terechtkwamen. Er was dus genoeg werk te doen en dat in een periode van een kleine week. 

Kleine cultuurschok

Roemenië en het verblijf ter plekke hebben veel indruk gemaakt op Hannah en Yente. “De armoede. Je ziet het altijd op plaatjes, maar als je het zelf ziet schrik je wel. Kapotte huizen met gaten in het dak waarin mensen leven. Een hek dat op slot is, met meteen ernaast een gat in de heg. We zagen ook ruïnes, tenminste dat dachten wij. Ook daar bleken mensen in te wonen. Heel apart om dit te zien en niet te begrijpen. Daar werden we wel stil van. Die armoede.”

De confrontatie met het leven daar heeft een kleine cultuurschok teweeg gebracht. De diepe ellende van de bewoners van het dorpje heeft indruk gemaakt.

Indruk en bewondering was er ook voor het werk dat de groep, in die korte tijd dat zij er waren, verzette. Naast de bouw van de keuken moest ook het pad naar de kerk opgeknapt worden. “Het kerkje lag op een heuvel, met een steil pad erheen. Dit moest opnieuw worden aangelegd. We hadden geen machines, dus alles ging met de hand. Ook de vloer van de kerk moest worden geëgaliseerd en ook dat is gelukt. Het was hard werken en ook heel leuk met elkaar.”

De temperatuur van tussen de 35 en 40 graden maakte de inspanningen van de Nederlandse groep extra zwaar.

Bezoek jeugdgevangenis

De avonden werden gevuld met het bezighouden van de plaatselijk kinderen. Hiervoor waren uit Nederland spelletjes en ander materiaal meegenomen. Ook een stukje evangelisatie was hiervan onderdeel, o.a. door het vertellen van een bijbel verhaal.

Op het programma stond een bezoek aan een bejaardenhuis, waar de bewoners o.a. vermaakt werden met zang.

Een bijzondere ervaring voor Hannah en Yente was het bezoek aan een jeugdgevangenis. “Dat was wel heel bijzonder. Heel confronterend dat wij daar waren. Je merkte dat vele jongens daar geen thuis hadden om met verlof heen te gaan.”

Wat bijgebleven is: De vriendelijkheid en dankbaarheid van de mensen. De gastvrijheid ook. “Toen we vertrokken naar huis wilde de bevolking ons van alles meegeven uit de moestuin. Terwijl zij al zo weinig hebben. We hebben de grootste moeite gehad om hen daarvan te weerhouden. Maar ze wilden zo graag hun dankbaarheid tonen voor onze komst. En de groente was het enige wat ze hadden.”

Gastvrijheid en dankbaarheid

Tien dagen in en naar Roemenië hebben een diepe indruk gemaakt op de beide meiden uit De Valk. Zij werden geconfronteerd met een wereld die je aan het denken zet, al was het alleen maar om te beseffen wat de mensen in deze plaatsen op ons voor hebben: Gastvrijheid en dankbaarheid.

Lees hier de online krant van deze week.