Column René Verhulst: Zorgen en voornemens

Net voor de jaarwisseling meldt het Sociaal Cultureel Planbureau dat in 10 jaar tijd de tevredenheid over het functioneren van de democratie nog nooit zo sterk is gedaald. Men is tevreden over de democratie, maar niet over wie het uitvoeren. Politiek plus bestuur staan met economie en wonen in de top drie van meest genoemde problemen. Daarna volgen onder meer armoede en klimaat. Immigratie en integratie staan in de problemenlijst op een gedeelde negende plaats, met zorg en ouderenzorg.Het is wel eens anders geweest. Immigratie, veiligheid, zorg en armoede domineerden lang de top van zorgen van mensen. Economie op twee, met de inflatie en stijgende prijzen kan ik mij voorstellen en op drie wonen, hoe krijg ik een huis, ook die is te plaatsen.

Nu dan de democratie op 1. We voelen ons niet gehoord, de overheid doet maar. Ik trek me dat aan en liep er die dag over te peinzen. Tot ik in het NOS-journaal interviews zag over dat onderzoek. Het ging inderdaad om de uitvoering, degenen die met elkaar de democratie gestalte geven. Gewone mensen gaven aan dat ze dat geschreeuw tegen elkaar niets vinden, het gaat niet om politici zelf, maar om je werk voor de samenleving. Bedenk oplossingen, kom tot iets met elkaar in plaats van recht tegenover elkaar te staan, te polariseren. Misschien krijg je niet 100% je zin, maar is dat 60%, dat heb je toch wat in plaats van niets. 

Maar lever maar eens iets in voor een ander, het blijft lastig.Over uitvoering, beter gezegd dienstverlening, gesproken. Heeft u de nieuwe radiospot van de apothekers gehoord? Zij krijgen met gewijzigde regels te maken en vragen begrip aan hun klanten, dat die niet boos worden bij de balie. Men krijgt steeds meer met agressie te maken, in de apotheek dus… Ook dat geeft zorgen, in deze eerste column van het nieuwe jaar zeg ik; zeker zorgen, maar zet die om in voornemens als je er zelf wat aan kan veranderen.

Lees hier de online krant van deze week.