Schilderswinkel Blankenspoor ten prooi aan slopershamer

LUNTEREN – De sloop van de voormalige verf- en behangwinkel Blankenspoor is dan een feit geworden. Donderdagmiddag 14 april bezegelde Wim Blankenspoor het lot van zijn voormalige winkel. Als een volleerde shovelbestuurder liet hij de grijper een forse hap nemen uit de nok van het pand. Hiermee werd de sloop van de voormalige winkel en voormalige Dekamarkt een feit.

Vleugels uitslaan

Het is niet voor te stellen, maar toen Schildersbedrijf Blankenspoor in 1969 verhuisde naar Dorpsstraat 68 was de ruimte achter het pand nog een weiland. “Toen wij het pand kochten was er nog geen achteringang, het was een weiland. Je keek zo naar de huizen aan de Spoorstraat. Pas later is er een pad aangelegd vanuit de Wilbrinkstrtaat.”

Wim Blankenspoor was met zijn ouders verhuisd vanuit de Oranjestraat. Met de koop van het nieuwe pand kon het schildersbedrijf haar vleugels uitslaan. “Een voordeel was dat er achter het pand een uitbouw was. Dit was een soort stal, waarvan een kleine werkplaats werd gemaakt. Deze werd in 1975 verder vergroot.”

Ondertussen hadden de Blankenspoors aan de linkerzijde (waar nu de Etos is) een Spar supermarkt als buren gekregen. De voormalige wagenmakerij van Van Leuveren had hiervoor plaats moeten maken. Hiermee werd de Dorpsstraat in Lunteren meegenomen op de vleugelen der toekomst. 

In 1979 nam Wim Blankenspoor de zaak over van zijn ouders in een veranderend Lunteren.

Van voor 1900

De vernieuwingsdrift uit de jaren ’70 van de vorige eeuw deed breken met vele dingen uit het verleden. Niet altijd toe een ieders tevredenheid en begrip. Het pand Dorpsstraat 68 bleef deze vernieuwingsdrift bespaard.

Wanneer de stenen konden praten, wat zouden zij ons nu nog, anno 2022, kunnen vertellen?

Zij hebben Lunteren zien meegroeien in de tijd. Van een eenvoudig en rustig boerendorp naar een plaats van tegen de 15.000 inwoners. Zij zouden ons ook kunnen vertellen van wanneer het pand werd gebouwd. Zeker is wel dat het van voor 1920 stamt. Dat het zelfs voor de vorige eeuwwisseling van 1900 is gebouwd. 

Zeker is dat Reijer Koudijs in 1920 er een fietsen- en bromfietszaak had. Hij verkocht er motoren van het merk Ariël, die ook de bromfietsen leverden. De fietsen uit de winkel van Koudijs kwamen van Gazelle.

Pand onveranderd

In de jaren 1930 is het pand in handen gekomen van Boonzaaier. Na de WO II is er een bloemenhandel van Jan ten Ham in gevestigd geweest. Jan kwam uit Wageningen en zou in Lunteren uitgroeien tot een bekend en markant figuur.

Later was er de bloemenwinkel van Nieuwenhuizen erin gevestigd. Nadat deze gestopt was, hadden de gebr. Klok Schoenmaker er een etalage. Vervolgens werd het pand in 1969 verkocht aan Blankenspoor. 

Met een hink-stap-sprong is hier de geschiedenis van het pand Dorpsstraat 68 geschetst. Maar in al die ruim 122 jaar is het uiterlijk van het pand onveranderd gebleven. Bezie de grote foto van de Dorpsstraat uit ongeveer 1920 en de pand bij de eerste slopershandelingen.

Pand overgedaan

Even terug naar een kort overzicht van de ontwikkelingen van Schildersbedrijf Blankenspoor aan de Dorpsstraat 68. Nadat Wim de zaak van zijn ouders had overgenomen in 1979 is hij er boven gaan wonen. 

De winkel floreerde en werd een begrip in Lunteren en wijde omgeving. In 2005 kon hij het naastgelegen pand van buurvrouw Stormbroek overnemen en werd het bij de winkel getrokken. Hiermee kwam er meer ruimte voor het steeds maar weer uitbreidende assortiment naar gordijnen en zonwering. 

Bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd werd in 2014 gestopt met het schildersbedrijf. Nog een aantal jaren zou de winkel nog blijven bestaan, waarna het pand in 2017 werd overgedaan aan de Dekamarkt.

Wim verhuisde naar de Dorpsstraat 65b, vanwaar hij een prima uitzicht heeft over het verloop van de sloop en de nieuwbouw van de Dekamarkt.

Anno 

Lees hier de online krant van deze week.