Edelherten werpen hun gewei af!

De edelherten zijn momenteel druk bezig om hun geweien af te werpen, een jaarlijks terugkerend gebeuren, toch blijft het een bijzonder en apart natuurverschijnsel. 

“Onlangs, waren wij samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe, daar zagen wij op het Zwarte Veld een flink aantal edelherten. Een aantal hiervan hadden hun gewei inmiddels afgeworpen, maar vooral jongere herten hadden hun gewei nog opstaan.”

Rangorde

“Plotseling zagen we aan de rand van het bos op de wildweide, dat een hert die zijn gewei al had afgeworpen, uitgedaagd werd door een jonger hert, die het gewei nog op z’n kop had en zo wordt de rangorde bepaald. Dit wordt ook wel ‘lepelen’ genoemd!”

De oudere herten werpen het eerst af en later de jongere herten. Het is ieder jaar weer eenzelfde ritueel en tegelijkertijd ook een heel wonderlijk gebeuren in de natuur.  

Nieuw gewei

Je ziet bij het achterste hert bovenop zijn kop de breuk- of breekplekken en ook alweer de zachte basthuid verschijnen, waarin heel veel bloedvaten zitten, die voor de aanvoer van groeistoffen zorgen voor een nieuw gewei. 

Vanaf nu zie je – als het ware – dat gewei met de dag groeien en zoiets gaat aardig snel, want in nog geen vijf maanden tijd, heeft hij weer een compleet nieuw gewei. – Foto: ©Louis Fraanje  Meer natuurfoto’s en verhalen op: www.de-veluwenaar.nl

Lees hier de online krant van deze week.