Dode hoek les voor groep 7-8 van De Sprong

LUNTEREN – Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan een groep kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer heeft het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV Oost-Nederland) een les ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs om kennis te maken met vrachtauto’s in het verkeer.

Het dodehoekproject ‘Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles werd gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gingen de leerlingen in groepjes naar buiten waar de vrachtauto klaar stond voor de praktijkles.

Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand’ zijn daarbij heel belangrijk.

Tegenwoordig hebben vrachtauto’s spiegels en zelfs camerasystemen. En toch kan de chauffeur niet álles zien. Er zijn plekken rondom de vrachtauto waar fietsers of bromfietsers ineens onzichtbaar worden, ze zitten dan in de dode hoek.

Fietsers en voetgangers doen er daarom goed aan om meer dan drie meter afstand te houden en nooit naast een vrachtauto te gaan staan. Verstandig is om er altijd rechts achter te blijven met zeker drie meter afstand.

Een leerzame verkeersles, waarin theorie en praktijk mooi samen kwamen.