Gierzwaluwen gieren door de Dorpsstraat

Al vele jaren scheren de gierzwaluwen, vaak luid krijsend en met hoge snelheid, langs de gevels van de winkelpanden in het centrum van Lunteren. Ze nestelden meestal onder de pannen van de winkeldaken, maar dat is met de jaren door nieuwbouw en verbouwingen veranderd.

Door Louis Fraanje

Samen met Lunteraan en vogelliefhebber Peter Klok(86), gaan we naar de bekende plek van de gierzwaluwen in de Dorpsstraat, een plek waar hij regelmatig komt om te kijken of vogels in de buurt zijn.

Peter Klok vertelt: “Als goed alternatief, heeft men zo’n 5 jaar geleden speciale nestkasten voor de gierzwaluwen aangebracht. Dit is gedaan door de toenmalige IVN-Vogelwerkgroep Lunteren onder de bezielende leiding van de inmiddels overleden Jan Snoijink, daar was ik destijds ook lid van, met nog enkele mensen als Teus van Kruistum, Roel van Laar en Arie Bax.”Er gaan de meest vreemde verhalen rond over gierzwaluwen, maar niet alles is ook de waarheid. Maar een aantal zijn wel een feit, zoals o.a.: gierzwaluwen kunnen niet vanaf de grond opstijgen; gierzwaluwen hebben rudimentaire pootjes, ze slapen in de lucht en paren vliegend, om er maar even een paar te noemen. Als de gierzwaluwen ’s avonds terugkeren naar hun nestkasten, is dat echt spectaculair om te zien, als ze met een behoorlijk hoge snelheid de nestkast binnenvliegen. Klok raakt niet gauw uitgekeken op de vogels en heeft zich heel wat ingezet voor deze luchtridders. “Een mooi voorbeeld van hoe je een stukje natuur, midden in het centrum van Lunteren, kunt behouden. Tegelijkertijd hoop ik dat de gierzwaluwen blijven en dat er vogelliefhebbers in Lunteren zijn die zich kunnen en willen bekommeren om deze prachtige vogels in Lunteren,” besluit hij zijn betoog! Meer info: www.de-veluwenaar.nl    

Mocht u willen reageren: info@de-veluwenaar.nl

Lees hier de online krant van deze week.