Remeker Weibier: nieuw eigen product van de Groote Voort

Henk de Rooy

LUNTEREN – “Je moet durven out of the box te denken”, zegt Jan Dirk van de Voort bij de presentatie van Remeker weibier. Een nieuw product dat ontsproten is uit de breinen van Jan Dirk en zijn zoon Peter. Hun streven is om processen geheel in eigen hand te houden. Van de basis tot het eindproduct.

Op boerderij de Groote Voort is men daar al ver mee. De bekende Remeker Kaas is hier een voorbeeld van. Het wordt gemaakt van de melk van de 90 Jersey koeien die in de weiden rondom de boerderij grazen. Zij grazen op de kruidenrijke grasklaverweiden, resultaat van het jarenlang biologisch boeren. Dat is terug te vinden in de smaak van de Remeker Kaas en nu ook in het Remeker Weibier.

Zoeken naar mogelijkheden

Innoveren en paden betreden waar anderen (nog) niet aan denken, dit is de filosofie van de Groote Voort. Het biologische proces staat hierbij voorop.

Uit dit proces ontstond de Remeker Kaas met zijn eetbare korst. Dit proces is nu gaande bij de wei, een bijproduct bij het kaasmaken. 

De wei wordt eerst ontdaan van het vet (10 % van het oorspronkelijke vet) en de eiwitten (20 % van het oorspronkelijke eiwit). 

Van het vet maken wordt Ghee (boterolie) gemaakt. Van de eiwitten wil men op termijn ricotta maken. De wei werd voorheen verwerkt tot veevoer en de ghee belande vroeger op de mesthoop.

“Wij vroegen ons af of we iets met wei konden doen en gingen zoeken naar mogelijkheden die wei ons bood. We moesten anders gaan denken. Jezelf afvragen: Kunnen we hier iets mee. In ons geval met wei. Zo is ook Remeker Weibier ontstaan. Het is een totaal nieuw product. Niemand heeft dit!”

Tussen het bedenken ervan en het op de markt zetten gaat een heel (biologisch) proces aan vooraf. Het product wei is volop aanwezig op de Groote Voort, maar waar vind je een brouwer die evenals Jan Dirk en Peter out of the box durft te denken?

Zacht van smaak

Zij kwamen uit bij brouwer is Brouwerij het Aanbeeld van Tom van Balen. Hij is degene die Jan Dirk en Peter op  weg heeft geholpen. Tom heeft in zo’n twee jaar kleine charges bier gemaakt.

We zijn begin december begonnen met de charge van 1730 liter; die is inmiddels verkocht. We gaan nu de derde charge maken.” 

Het water, dat bij het brouwen gebruikt wordt, is vervangen door de wei uit Lunteren. Dit maakt het bier zo speciaal en uniek.

Jan Dirk over de eerste reacties: “Deze zijn positief, het is echt een bier voor genieters. Een bier met veel smaak. De wei maakt de smaak rond en zacht. We krijgen positieve en leuke reacties op de eerste afzet van de flesjes van het Remeker Weibier.”

Het weibier is nog op beperkte schaal te verkrijgen. Voornamelijk bij afnemers van de Remeker Kaas en in de Wagenschuur bij boerderij Engelenhoven in Ede (tegenover Huize Kernhem).

Ver gevorderde plannen

Uiteindelijk wil men op de Voort het gehele biologische proces van de basis (Jersey melk) tot het eindproduct (weibier) in eigen handen nemen. “Voor ons is het een heel logisch en belangrijk proces. Bij het maken van de Remeker kaas doen we dit al. In de toekomst zullen we hier de hop gaan aanplanten. Om dit mogelijk te maken hebben wij 15 hectare akkerbouwgrond gepacht. Voor het brouwen van Remeker Weibier wordt er samengewerkt met de TEKA groep. Momenteel wordt het bier nog in Amsterdam gebrouwen bij hun brouwerij. Er zijn ver gevorderde plannen voor een nieuwe brouwerij van de TEKA groep op het  kazerneterrein in Ede. Daar zal dan ook het Remeker Weibier gebrouwen worden.” Over het bouwen heeft Jan Dirk een mooie uitsmijter: “Bier maken is in wezen niets anders dan theezetten. Het water is hierbij vervangen door pure wei!”

Bier voor genieters

Jan Dirk kennende gaat het ervan komen dat Lunteren in de nabije toekomst weer een eigen Lunters product op kaart heeft staan. Die kaart zal in veel gevallen de menukaart van restaurants zijn, want de Remeker Weibier is er een voor echte proevers. Genieters, die mijmerend bij het open haardvuur, de warme gloed van de vlammen weerspiegeld zien in een mooi glas Remeker Weibier.

Remeker Ricotta

Ontwikkelingen bij de Groote Voort staan niet stil. Optimaal gebruik maken wat het uithangbord, de Jersey koe, hen biedt is het streven. In eigen beheer produceren om de hoge kwaliteitsgraad te bewaken en te garanderen.

Op het wensenlijstje van Jan Dirk en Peter staat een nieuw product: Remeker Ricotta. “Dat heeft nog zijn tijd nodig, maar je moet je blijven ontwikkelen. Uitdagingen prikkelen de geest.”

Lees hier de online krant van deze week.