Martin Viets uit Lunteren: “Een passie voor duurzaam”

LUNTEREN – Na een aantal duurzame bouwprojecten in Lunteren besloot Martin Viets zijn oude passie voor het automerk Smart weer op te pakken.

Zo’n dertien jaar geleden begon hij samen met zijn neef Frank met de verkoop en reparatie van Smart’s (Budget Auto Service). “Ik wilde hem helpen met het opzetten van een bedrijf en ben er na drie jaar uitgegaan,” vertelt Martin over de beginfase. Deze springplank zorgde er mede voor dat het bedrijf van Frank uitgroeide tot een begrip onder Smart rijders in heel Nederland.

In de tussentijd richtte Martin zich op het bouwen van duurzame huizen. Zo was de energie neutrale schuurwoning aan het begin van de Barneveldseweg één van zijn projecten. Na het bouwen van zijn huidige woning besloot hij een bedrijf in de verkoop van tweedehandse elektrische Smart’s te beginnen. Hiermee combineerde hij zijn passie voor duurzaamheid en liefde voor het merk. 

“Eigenlijk is het gewoon een kleine Mercedes” vertelt Martin, doelend op het moederbedrijf. “Het heeft echt de luxe en comfort van een Mercedes. Zo is er airco, stoelverwarming, cruise control, en een enkele heeft zelfs een panorama dak en grootbeeld navigatie. De Smart’s worden geleverd inclusief 3 maanden garantie.

Acceleratievermogen

Er verschijnt een kleine glimlach op Martin gezicht als hij over het acceleratievermogen van de auto begint. “Eigenlijk moet je erin rijden om het te voelen,” vertelt Martin. “Een elektrische auto heeft vanaf nul 100% koppel,” vervolgt hij.  Als we in de auto stappen is dit gelijk merkbaar. Het levert je weliswaar geen recordtijden op maar wel wat verbaasde gezichten bij het stoplicht. “Hij heeft ook een hele kleine draaicirkel en draait bijna geheel om zijn as heen”, vertelt Martin terwijl hij dit op de parkeerplaats demonstreert.

Betaalbaar

Martin richt zich enkel op de tweedehands Smart’s van bouwjaar 2017 t/m pak ‘m beet 2020. De auto’s hebben gemiddeld 30.000 op de teller staan en vallen ruim binnen de garantie van acht jaar op de accu. Daarnaast is er ook een subsidie van 2000 euro, maar let wel op dat deze subsidiepot naar verwachting eind mei op is. Met de aftrek van de subsidie komt Martin’s goedkoopste model zelfs uit op een bedrag onder de tienduizend euro. Met een actieradius van max 140 km bij een rustige rijstijl en stadverkeer, is dit een mooie betaalbare boodschappenauto. “In de winter met verwarming en koude temperatuur is een actieradius van ca. 100 km reëel,” vult Martin aan.

Alhoewel hij duurzaamheid belangrijk vindt wil hij niet met een belerend vingertje naar de benzine/dieselrijders wijzen. “Kijk… 1 cruiseschip stoot bijvoorbeeld net zoveel vervuiling uit als 1 miljoen benzineauto’s. Er is dus op meer gebieden nog veel te winnen,” vertelt Martin.  Maar hij benadrukt wel dat dit een mooie en betaalbare oplossing is voor mensen die de overstap willen maken. 

Open dag 

Wil je meer weten dan kan je altijd vrijblijvend een afspraak maken via het telefoonnummer 06 20 22 82 52. Ook op de open dag van 14 mei op de Stroet kun je langskomen voor een praatje en een kijkje in het assortiment. “Ook staat er dan een barista die de hele dag heerlijke koffie serveert.” Kijk voor het huidige assortiment op www.elektrischesmart.nl.

Lees hier de online krant van deze week.