Nieuw boek Oud Ederveen: Ederveense verhalen deel 2

Henk de Rooy

EDERVEEN – Donderdagavond werd in de zaal van ’t Trefpunt het nieuwste boek van Oud Ederveen gepresenteerd: Ederveense verhalen deel2.

Dit boek is een vervolg op het succesvolle eerste deel met Ederveense verhalen uit 2001. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan schrijver/interviewer Kees van Reenen door Oud Ederveen voorzitter Nico van Doorn.

Basis voor nieuwe uitgave

Vele leden van Oud Ederveen waren op de presentatie afgekomen. Zij waren getuige van een inleiding waarin op een scherm enkele foto’s uit het boek werden gepresenteerd door Kees van Reenen. Uit het gemompel in de zaal viel op te merken dat men content was met het getoonde en de nieuwsgierigheid voor de inhoud van het boek was hiermee gewekt.

Kees blijkt een kortstondige nieuwkomer in Ederveen te zijn geweest. Inmiddels woont hij in Voorthuizen. In Ederveen was zijn huurbaas Jan van den Dikkenberg en toe deze vernam dat Kees, naast ecoloog, ook journalist van beroep was, werd hiermee de basis gelegd voor een nieuwe uitgave van 

Ederveense Verhalen

Jan spoorde de personen op en Kees verwoordde de verhalen in het boek. De vele bijzondere foto’s in het boek doet bij menig lezer herinneringen oproepen. Bijzonder is dat bij het doorbladeren ervan dat Ederveen, in de periode na de WO II multicultureel was met inwoners uit Indonesië, Suriname, de Molukken en zelfs een Amerikaanse vrouw vond haar liefde in Ederveen.

Het boek bevat verhalen die de lezer en ook die van in de toekomst een beeld geven van hoe het leven van toen en nu met elkaar is verweven. Verhalen die de Ederveense samenleving kleuren.

Oproep verhalen

Of er een derde deel van Ederveense Verhalen gaat verschijnen is nog de vraag. Voorzitter Nico van Doorn deed alvast een oproep naar verhalen uit De Klomp en vanuit de westzijde van de Hoofdweg. 

In het donderdagavond 8 juni gepresenteerde boek staat slechts één verhaal uit De Klomp en ook vanuit de Schras viel er maar één verhaal te vermelden.

Ederveense Verhalen deel 2 is te koop op de aanstaande Ederveense Dag, 5 juli, en bij Oud Ederveen voorzitter Nico van Doorn (ngjvdoorn@gmail.com). 

Lees hier de online krant van deze week.