Nieuwe woningen Otterlo belangrijke stap dichterbij

OTTERLO – Op de oude sportvelden bij Weversteeg in Otterlo rijden de graafmachines af en aan. De machines slopen de oude gebouwen op de velden, zodat er ruimte komt voor de nieuwe woningen die hier worden gebouwd. Woningen waar de inwoners van Otterlo al lang naar uitkijken.

Het project Weversteeg liep jarenlange vertraging op door onder andere stikstof. Inmiddels is het gelukt om het plan aan te passen. De Provincie Gelderland heeft hiervoor een vergunning voor de Wet Natuurbescherming afgegeven. Ook is het bestemmingsplan aangepast. Deze is nu onherroepelijk.

“Alle seinen staan op groen”

Evert Groeneveld, voorzitter Otterlo’s Belang: ‘We zijn zeer verheugd dat de bouwplannen op de Weversteeg van start kunnen. Na jaren vertraging en voorbereiding staan alle seinen nu op groen. Daarmee kan het nieuwe multifunctionele dorpshuis daadwerkelijk richting realisatie. Een fantastisch gebouw wat straks het kloppende hart van Otterlo zal worden. Maar nog belangrijker is dat er 63 nieuwe woningen worden gebouwd: ongeveer 20 huurappartementen en ruim 40 koopwoningen. Een aantal koopwoningen worden gebouwd in goedkopere prijscategorieën, zodat ook de jongeren van Otterlo de kans krijgen om weer in hun eigen dorp te kunnen wonen. Een veelgehoorde wens komt hiermee uit.’ 

“Balans tussen woningen en natuur”

Wethouder Peter de Pater: “De nieuwe woningen zijn heel belangrijk voor inwoners van Otterlo. Tegelijk ligt het dorp dichtbij Natura2000 gebied. We moeten dus rekening houden met de kwetsbare natuur hier. Na veel overleg hebben we een goede tussenweg gevonden. Boerderij de Houtkamp uit Otterlo stopt vrijwillig, waardoor hier minder stikstof vrij komt. De boer heeft de stikstofrechten aan de gemeente verkocht. De locatie Onderlangs was eerder ook in beeld als bouwlocatie. Dit hebben we aangepast: Onderlangs geven we terug aan de natuur. Met deze aanpassing en andere maatregelen hebben we een balans gevonden tussen de behoefte aan nieuwe woningen en zorg voor de natuur.”

“Zoemend bos”

Frank van Kommer, voorzitter Natuurlijk Otterlo: “We zijn er blij mee dat nu begonnen kan worden met de natuurontwikkeling op Onderlangs. Dat is hard nodig. De kwaliteit van de Zandingsheide is de afgelopen jaren achteruitgegaan. We helpen de gemeente plannen te ontwikkelen voor zowel Onderlangs als de verbinding tussen Onderlangs en de Zandingsheide. Door op Onderlangs nieuwe natuur te realiseren en in de verbindingszone de begroeiing uit te dunnen en nieuwe natuur aan Onderlangs te ontwikkelen ontstaat een insectenrijk “zoemend bos” en wordt de Zandingsheide qua recreatiedruk ontlast en de belevingssfeer van het Karweg-Onderlangs-gebied vergroot.”

Bouw

In het eerste kwartaal van 2024 wordt bekend wanneer de nieuwe woningen gebouwd gaan worden.

Lees hier de online krant van deze week.