Marterplaag in Lunteren: Beschermde Steenmarters versus Autobezitters

Willem de Frel

In Lunteren horen we steeds meer geluiden van mensen die last hebben van de steenmarter. Vooral in de hoek van de Molenweg en Veenweg horen we van overlast. Steenmarters zijn schattige en beschermde roofdieren, die zich hebben ontwikkeld tot een bron van zorg voor de lokale bevolking door het aanvreten van autokabels en het overhoophalen van zolderinventarissen. Terwijl de gemeente Ede biodiversiteit hoog in het vaandel heeft staan roept deze situatie interessante vragen op over hoe om te gaan met deze marterplaag en tegelijk deze beschermde dieren te beschermen, terwijl autobezitters hun heilige koeien ook graag intact willen houden. 

Steenmarters zijn vooral ’s nachts actief

Steenmarters (Martes foina) zijn roofdieren die vooral ’s nachts actief zijn en bekend staan om hun slanke lijf, bruine vacht, witte keelvlek en hun slanke lichaam. Ze zijn van nature voorkomend in Nederland en genieten bescherming onder de Wet Natuurbescherming. Deze bescherming is ervoor om ervoor te zorgen dat de populatie van de steenmarters niet verder afneemt in verband met het belang voor het ecosysteem. Zo zijn steenmarters verdelgers van muizen en ratten. 

De Marterplaag in de gemeente Ede

Niet alleen in Lunteren maar in de hele gemeente Ede hebben steenmarters de laatste tijd veel aandacht getrokken omdat ze overlast en schade veroorzaken en leiden tot dure reparaties voor autobezitters. De vraag die zich nu voordoet is hoe we met deze plaag moeten omgaan zonder afbreuk te doen aan de bescherming van de dieren. In onze straat is onlangs een steenmarter doodgereden, we dachten nog ‘daar zijn we vanaf’, niets bleek minder waar, de volgende ochtend bleek de bedrading van een Volvo compleet gesloopt te zijn. 

Marterbestrijding en Preventie

Preventieve Maatregelen: Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om marterproblemen te voorkomen. Dit omvat het parkeren van uw auto in een garage of op een afgesloten plaats wanneer mogelijk. Het gebruik van marterafweermiddelen, zoals geursprays of elektronische apparaten, kan ook effectief zijn. 

Roofdierbestendige Bedrading: Het gebruik van marterbestendige materialen voor autokabels en -bedrading kan schade voorkomen. Deze materialen zijn minder aantrekkelijk voor steenmarters en kunnen voorkomen dat ze aan uw auto knagen.

Overleg met deskundigen: Als u te maken heeft met een marterplaag, is het raadzaam om contact op te nemen met lokale experts op het gebied van ongediertebestrijding. Zij kunnen adviseren over de beste manieren om de dieren te ontmoedigen zonder ze schade toe te brengen. Een eenvoudige manier of de marters te weren is een wc-blokje in het motorcompartiment op te hangen, het schijnt dat deze dieren hier een grondige hekel aan hebben en vervolgens je auto voorbijgaan. Ik heb Glorix wc-blokjes opgehangen en tot nu toe hebben ze mijn auto gemeden. 

Bescherming van Steenmarters

Het is van vitaal belang om te onthouden dat steenmarters beschermde dieren zijn in Nederland. Het is illegaal om ze te doden, te vangen of letsel toe te brengen zonder de juiste vergunning. Gemeenten zoals Ede hebben de verantwoordelijkheid om de lokale bevolking te informeren over hoe ze kunnen omgaan met marterproblemen binnen de grenzen van de wet.

Conclusie

De marterplaag in de gemeente Ede heeft een delicate balans gecreëerd tussen de bescherming van deze fascinerende dieren en het behoud van eigendommen. Preventie en samenwerking met lokale experts zijn essentieel om de impact van steenmarters op autokabels te minimaliseren. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om de wetten met betrekking tot de bescherming van steenmarters te respecteren, zodat we kunnen blijven genieten van deze inheemse diersoort zonder hun populatie in gevaar te brengen.

Lees hier de online krant van deze week.