Onverhuld: De Sherman komt gewoon terug

Op 16 april 1945 reed Captain John Davies met vier Sherman tanks vanuit Arnhem naar Ede. Zijn tank was de Cougar (poema). De tanks hadden een bijnaam, maar die kon je niet zomaar bedenken. Die van het ‘Calgary’ Regiment begonnen met een C, naar de eerste letter van het regiment. 

Waar komt dan de naam Sherman vandaan? De M4 Sherman was de belangrijkste Amerikaanse tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet op alle fronten. De tank had 5 bemanningsleden, was bijna 6 meter lang, 2,6 meter breed en 2,7 meter hoog. Hij weegt 31 ton. Met de dieselmotor kon een maximum snelheid bereikt worden van ongeveer 50 kilometer per uur en vol met brandstof was het bereik 161 kilometer. De naamgever was de Amerikaanse generaal William T. Sherman uit de Amerikaanse Burgeroorlog (1820-1891). Voor de Noordelijken in deze oorlog was hij een oorlogsheld. Hij voerde een geoefend en hard leger aan. De naam Sherman werd niet willekeurig gekozen voor deze tank. Gek genoeg veroordeelde de generaal het oorlogvoeren met uitspraken als ‘succes wordt bereikt door doden en leed van families.’ Het begrip ‘sherman’ bestaat nog steeds in Amerika. Generaal Sherman werd in 1884 door de Republikeinen gevraagd of hij kandidaat voor het presidentschap wilde worden. Dat weigerde hij, tot op de dag van vandaag heet dat een ‘sherman.’

Bovenstaande historie klinkt erg wrang met de oorlog in Oekraïne, hoewel de veroordeling van Sherman van het oorlog voeren met het doden en leed van families vandaag de dag nog steeds een waarheid is. Het nepbericht dat even geleden werd verspreid dat de tank niet meer terug zou komen bij De Langenberg veroorzaakte veel reacties en niet altijd de meest prettige. De tank wordt nu gerestaureerd en komt gewoon weer terug. Het verhaal er bij is niet alleen oorlog, maar ook verdriet, bevrijding en herdenken!

Lees hier de online krant van deze week.