Ede gaat voor meer heggen en hagen

EDE – De gemeente Ede gaat samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor het aanleggen van meer heggen en hagen in Ede. Ook dit jaar is het weer mogelijk mee te doen aan dit project. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. 

Gemeente Ede en SLG willen daar verandering in brengen en zoeken grondeigenaren in het buitengebied die minimaal 100 meter heg of haag willen aanplanten. Op dinsdag 3 oktober wordt een informatieavond georganiseerd in het Kulturhus (Dorpsplein 1) in Wekerom. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Doe je mee? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/heggen-hagen-ede.

Wethouder Jan Pieter van der Schans: “Heggen en hagen in het landschap leveren naast hun schoonheid ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het buitengebied. Ze zijn een schatkamer voor vele soorten planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren en zijn belangrijke snelwegen waardoor deze soorten zich veilig door het landschap kunnen bewegen. Daarnaast dragen ze bij aan het vasthouden van water. Ook draagt de hoge biodiversiteit bij aan natuurlijke bestrijding van plaagdieren”. 

Ervaringsdeskundige over voederhagen

Biologische melkveehouder Ron van Zandbrink van de Boerderij ‘Tussen de Hagen’ past al  meerdere jaren Agroforestry en voederhagen toe op zijn bedrijf. Hij gaat vertellen over hoe hij dit toepast op zijn bedrijf, over de voordelen en positieve effecten ervan en ook de uitdagingen die hij onderweg is tegengekomen. 

Streekeigen beplanting voor meer biodiversiteit

Voor de aanplant van deze heggen en hagen is de gemeente Ede op zoek naar boeren, burgers en buitenlui woonachtig in het buitengebied die beschikken over een stuk land en ook enthousiast worden van het vooruitzicht van nieuwe heggen en hagen in Ede. De aangeboden heggen en hagen zullen bestaan uit zogenoemde patrijzen-, bijenhaag en voederhaag. Op de website van SLG kun je hier meer over lezen. Door een landschapsadviseur van de gemeente of SLG wordt samen met jou een beplantingsplan op maat gemaakt voor je nieuwe heg of haag. Met streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en verfraaiing van het landschap. 

Aanlegvergoeding en aanmelden

Wil jij graag een heg of haag aanplanten van minimaal 100 meter? En heb je de beschikking over geschikt land in het buitengebied dat buiten de enken en bestaande natuurgebieden ligt? Dan kunt je mogelijk meedoen met deze actie! Om de wens voor meer heggen en hagen kracht bij te zetten stelt de gemeente Ede een aanlegvergoeding beschikbaar. Een proefberekening van deze aanlegvergoeding kun je maken op de website van SLG. Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en de volledige voorwaarden voor locatie en deelname op: slgelderland.nl/projecten/heggen-hagen-ede.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Ede en de provincie Gelderland.

Lees hier de online krant van deze week.