ONVERHULD: Wat begint er in Stroe

In 1573 eindigde het beleg van Alkmaar en werden de Spanjaarden verdreven. “Van Alkmaar begint de victorie” klonk het. Een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog? Die oorlog was toen nog maar 5 jaar aan de gang en eindigde pas in 1648.

In Stroe waren er zo’n 40.000 boeren bij elkaar om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zo wandelend over het terrein kwam ik her en der bekenden tegen. Zorgen, actie, zo kan het niet langer, maar ook oplossingsgericht. Wordt alles wat er gedaan kan worden aan stikstofreductie wel goed bekeken, er zijn boeren die echt willen stoppen of iets anders gaan doen, maar ook jonge boeren die verder willen en hun toekomst op het spel zien staan.

Van een aantal sprekers op het podium werd je niet optimistischer. Oorlogsretoriek en de plannen zijn waardeloos. Niets veranderen, anders… Op het veld klinken heel andere geluiden, oplossingsopties: kunnen we niet dit, kunnen we niet dat. Het probleem is niet op te lossen met alleen innovaties als de stalvloeren en de luchtwassers, maar het loont echt de moeite het effect ervan beter te kijken.

Het zijn nu de uitersten die elkaar te lijf gaan, politiek heeft soms ook baat bij polarisatie, eenvoudig gewin nietwaar. En te weinig baat bij oplossingen helaas. De oplossingen voor de stikstofcrisis liggen in het midden, net als waar de waarheid ligt.

Wat begint er in Stroe? Ik hoop realisme en objectiviteit, we kunnen toch niet net als ‘Van Alkmaar’ 75 jaar wachten op een oplossing.

Lees hier de online krant van deze week.