Beroep tegen besluit uitbreiding De Stroet

LUNTEREN –  Op 21 september heeft de gemeenteraad van Ede vóór de uitbreiding van De Stroet gestemd, ondanks de petitie van Bezorgde Lunteranen tegen het plan en een enquête van de Dorpsraad Lunteren waaruit blijkt dat twee derde van de Lunteranen het plan niet steunt.

Dit raadsbesluit voldoet volgens Bezorgde Lunteranen niet aan de wettelijke vereisten voor het verstedelijken van een agrarisch gebied met een bedrijventerrein, omdat er ruim voldoende aanbod is van bedrijventerreinen in de nabije omgeving. De STEC-groep, die dit soort berekeningen voor de gemeente Ede uitvoert, heeft berekend dat er de komende tien jaar 33 hectare aan bedrijventerrein nodig is voor de Lunterse ondernemers. Hoewel Bezorgde Lunteranen het niet eens zijn met de berekening en conclusies van de STEC-groep, kan volgens het Regionaal Programma Werklocaties van Foodvalley deze vraag van ongeveer 3 hectare per jaar volledig gedekt worden door het aanbod in de buurt van ongeveer 9 hectare per jaar. Volgens de wet is het dan niet toegestaan om agrarische grond te bestemmen voor bedrijventerrein.

Bezorgde Lunteranen drongen er daarom bij de gemeente Ede op aan om dit gebied te bestemmen voor de dringende behoefte aan duurzame en natuurinclusieve landbouw, wat beter past bij het karakter van ons dorp. Er staat een aanzienlijk aantal duurzame agrarische ondernemers klaar om aan de slag te gaan, maar er is geen grond beschikbaar, omdat de gemeente Ede hen niet betrekt in haar grondbeleid, ondanks eerdere toezeggingen en het Europese besluit om in 2030 te komen tot 25% biologische landbouw. Met slechts 4% loopt Nederland nu al ernstig achter.

Een aantal partijen had zich echter goed ingelezen en stemde tegen de uitbreiding. Dat waren Mens en Milieu Ede, Burger Belangen, FvD en GroenLinks. Bezorgde Lunteranen bedanken de raadsleden voor het luisteren naar hun argumenten en bereiden zich nu voor om in beroep te gaan bij de Raad van State. Tevens zullen zij de rechter om een voorlopige voorziening vragen om eventuele voorbereidingen voor bouwwerkzaamheden te voorkomen, zodat de natuurwaarde van het gebied beschermd blijft en de grond geschikt blijft voor duurzame landbouw.

Heeft u vragen? Mail uw vragen naar: BezorgdeLunteranen@gmail.com

Lees hier de online krant van deze week.