Martin en Mitchel van den Brink genoten van Dakar 2023

Henk de Rooy

HARSKAMP – Ruim een week geleden, maandagavond 16 januari, werden zij groots onthaald op hun thuisbasis Harskamp, het team van Eurol Rallysport. Met een vracht aan podiumplaatsen, waaronder twee etappezeges en een derde plaats in het algemene truckersklassement, kon het niet anders dan dat het een groot feest werd.

“Ja, het is een leuk feestje geworden”, blikte Martin van den Brink terug met een glimlach. De glimlach op het gezicht van zijn zoon Mitchel is niet minder breed.

En terecht. Want, wat vader en zoon in de woestijn van Saoedi-Arabië hebben gepresteerd, daar was vooraf op gehoopt, maar dat het ook werkelijkheid zou worden had niemand vooraf kunnen bedenken.

Martin “Het is supermooi om terug te kijken. Het was wel zwaar. Het was een zware Dakar, nog niet zo’n zware Dakar meegemaakt. Van de 54 trucks aan de start zijn er slechts 13 gefinisht.” Over het ontbreken van de Russische fabrieksteams zegt Mitchel: “We hebben dit jaar acht verschillende rijders gehad die een dag de overwinning hebben behaald. Er was meer strijd, je genoot er meer van.”Martin: “Tegen de fabrieksteams kunnen wij niet tegenop. De kaarten waren dit jaar redelijk geschud.”

Euforisch gevoel

Mitchel zette meteen de toon door al in de proloog de tweede plaats te bezetten en verrastte hiermee alles en iedereen. Zijn reactie: “We hebben lekker ons ding kunnen doen zonder gek te doen. We hebben geen fouten gemaakt en de snelheid was prima.” En dit scenario zou de jonge Harskamper van Eurol Rallysport de gehele rally blijven schrijven. 

Een paar dagen later waren het de vier lekke banden die een smet vormden op dit scenario. Na een elfde plaats uit deze tweede etappe (2.45 uur verlies in het klassement) kwam vervolgens de opmaat naar een gestage opmars richting een podiumplaats. 

Een bevestiging van zijn klasse leverde Mitchel in de zesde etappe, met de dagzege. Hiermee werd hij de jongste deelnemer ooit die er met de dagzege vandoor ging.

Het moet voor Mitchel een euforisch gevoel zijn geweest om zijn vader af te troeven met de dagzege. Een glimlach van oor tot oor is het bewijs van de gezonde rivaliteit tussen vader en zoon.

Martin kan het toch niet laten te reageren. “Maar ik had de dag overwinning wel een paar dagen later te pakken. Liet Mitchel even uitrazen en pakte de overwinning in de zwaarste etappe”, wil Martin toch even laten weten. 

Gevreesde Empty Quarter

Dat de woestijn onvoorspelbaar kan zijn, daar kwam de rally karavaan ook achter. Hevige regenbuien zorgden ervoor dat delen van de woestijn veranderden in een rivier. Regen, hagel en onweer maakten het voor de deelnemers onmogelijk om verder te rijden. Ook het bivak stond na deze etappe geheel blank.

De zwaarste uitdaging zou nog komen, het gevreesde Empty Quarter.  “Moeilijkste was de woestijn ten noorden van Jemen. Het is een onafzienbare lege vlakte. Er is geen (communicatie) bereik en ook geen mens te zien. Je bent er geheel aan je lot overgelaten. En op hulp hoef je ook niet te rekenen. Het was zaak bij elkaar te blijven.”

Dat deed Mitchel in het tweede deel van de Dakar Rally 2023. “Afgesproken was dat ik voor mijn vader uitreed, zodat hij mijn sporen kon rijden. Hij stond er het beste voor in het klassement dus reed ik, zoals afgesproken, voor hem.”Een goede beslissing, dat Martin zijn eerste podiumplaats in het algemeen klassement opleverde. 

“Het was een mooi staatje teamwork van het gehele team van Eurol Rallysport”, aldus Martin. De bij de derde plaats behorende trofee is er niet zomaar een. Deze is werkelijk enorm in zijn gewicht.

Lees hier de online krant van deze week.