Onverhuld: Besef

Toch nog over de gijzeling die onze gemeente op de zaterdag voor Pasen in de greep hield en in het bijzonder natuurlijk de direct betrokkenen en hun familie, die het nog allemaal moeten verwerken. Een kundig commentaar van de hoofdredacteur van Ede Stad maaide wat gras voor de voeten weg, maar ja wie ben ik; een eenvoudig tweewekelijks columnist.

Hij had het over desinformatie in de loop van de ochtend. Inderdaad, blijf maar gewoon zeggen: nepnieuws. Het zou om Eritreeërs gaan of asielzoekers. En dat lokt meteen allerlei commentaren uit. Dat helpt niet bij een oplossing en dat is op z’n zachtst gezegd. Net als de mensen die filmpjes staan te schieten en meteen op social media plaatsen. Pijnlijk voor degenen die vol in beeld zijn en nog gevaarlijk ook. Zet in zo’n situatie even je eigen behoeften en lusten uit voor anderen.

In de middag was ik nog even op het Museumplein om wat na te praten met mensen die zich ook grote zorgen hadden gemaakt en het nog lastig hadden. Toen ik er wegliep zag ik twee cameraploegen van landelijke omroepen staan, waar bekende koppen stonden de ginnegappen terwijl de camera’s op de terrassen gericht waren, voor je weet maar nooit. Ik besef, het is hun werk en het is niet verboden om dan de lolbroek uit te hangen, maar heb toch een beetje gevoel voor de situatie, denk ik dan.

Voor mijn gevoel zit ik bij zo’n crisis in het oog van de storm. In de zogenaamde driehoek met politie en OM. Informatie wordt bekeken, acties in gang gezet. Voor de gemeente ligt het zwaartepunt bij bevolkingszorg en communicatie. Ik deed het een paar keer eerder, maar dat betrof zeer grote branden. Dan is er ook leed bij de eigenaren die hun bedrijf in rook zien opgaan. Ik ben nooit vergeten wat zo’n eigenaar tegen mij zei, terwijl de rookkolom ten noorden van Goes vanuit Rotterdam gezien kon worden. ‘Ach, het zijn maar spullen, dat is allemaal te vervangen. Ik ben blij dat er geen gewonden zijn.’ Nu bij ons ging het om mensen en die zijn niet vervangbaar, dat moeten we allemaal beseffen.

Lees hier de online krant van deze week.