Dirk van ’t Slot (83 jaar): Al 25 jaar de krant stipt op tijd in de bus

Henk de Rooy

REGIO – Zie hem gaan, voorovergebogen over zijn fiets. De pet stevig op het hoofd. De regen slaat in zijn gezicht. De wind rukt aan de tassen. Dapper gaat hij voort, onze krantenbezorger Dirk van ’t Slot. Er is een afspraak na te komen: De krant moet in de bus. En …, op tijd.

Al 25 jaar bezorgt hij de Barneveldse Krant in het gebied rondom de Lunterse-/Edeseweg. “En altijd op tijd!”, is de reactie van een abonnee.

Op tijd is op tijd!

Het bezorgen van de krant ziet de krasse Dirk (83 jaar) als een verlengstuk van zijn werkzame leven als melkboer. Geboren en getogen in Ermelo waar hij al met de melk, de tijd van losse melk en flessen, langs de deuren ging.

Later, na zijn trouwen met Maartje Bleijenberg, verhuisde hij naar de Kernhemseweg . Daar was de overleden echtgenoot van Maartje van Bleijenberg ook melkboer. In Ede werkte Dirk in de groenvoorziening.

Stevige herenfiets

Wanneer abonnees een fietser met de pet op de kop zien naderen, weten zij al hoe laat het is. Dirk met de krant komt eraan. Een opgestoken hand als groet, soms een kort praatje bij de brievenbus, maar veel tijd is er niet, want Dirk moet verder en Dirk is niet zo’n prater.

Alleen zaterdags is er soms tijd voor een bakkie koffie bij het “Knorrenhuus”. “Eerder een neutje”, zegt Dirk met glunderende oogjes. Maar ook dan maakt hij het niet te lang. Want …, inderdaad …!

En al die 25 jaar is een stevige herenfiets zijn metgezel. Voor Dirk niet het nieuwerwetse spul van een elektrische fiets. Gewoon een oer-Hollandse doortrapper.

Visite de deur uit

Kom niet ’s-middags bij Dirk op bezoek, want tijd heeft hij niet voor je. Subiet wordt de visite dan te kennen gegeven dat hij geen tijd voor ze heeft, want de krant moet bij de mensen in de bus.

Hoe geliefd Dirk wel was en is bleek tijdens de periode dat Dirk een staaroperatie moest ondergaan.

Abonnees belden elkaar met de mededeling: “Heb jij de krant al ontvangen?” Wij hebben ‘m nog niet.” De vervanger in die periode had er duidelijk een andere opvatting van het op tijd zijn.

Ze waren blij dat Dirk weer de dam op kwam fietsen. De krant was er weer.

Bij leven en welzijn wil Dirk de krant nog jaren blijven bezorgen !

Lees hier de online krant van deze week.