Home-Start 25 jaar in Ede

REGIO – 1 november aanstaande viert Home-Start haar 25-jarig bestaan in de gemeente Ede. Een feestje waard en daarom zijn alle deelnemende gezinnen en ondersteunende vrijwilligers en andere belangstellenden uitgenodigd om dit te vieren op vrijdag 10 november bij de Kinderboerderij De Proosdij.

Home-Start door de jaren heen

25 jaar geleden ging het project Home-Start in de gemeente Ede van start en de uitvoering lag bij Welstede, dat onderdeel uitmaakte van CJG, Centrum Jeugd en Gezin. Inmiddels ligt al enkele jaren  de uitvoering bij welzijnsorganisatie Malkander. Home-Start biedt samen met Moeders informeren Moeders opvoedondersteuning. Vanaf zwangerschap totdat het jongste kind 17 jaar is kunnen ouders die ondersteuning of een luisterend oor willen hier terecht. Een preventieve werkwijze waar aandacht is om te luisteren en deel te nemen aan activiteiten met als perspec-tief te genieten van het kind en positieve energie binnen het gezin. 

Een steuntje in de rug nodig?

Dertig jaar geleden begon Home-Start in Nederland als pilot op drie Limburgse locaties en is een succesverhaal, kijkend naar de 80 locaties die er inmiddels in heel Nederland zijn en door zo’n 170 gemeenten gefinancierd worden. De kracht zit vooral in ouders die weer gaan geloven in hun eigen opvoedvaardigheden en hun gezin weer op de rit krijgen. En de kracht van vrijwilligers die hun ervaringen en kwaliteiten delen en inzetten bij de gezinnen, met de hulp en begeleiding van de coördinatoren. 

Alle ouders kunnen steun vragen bij de opvoeding. Home-Start verbindt deze ouders met andere opvoeders die dit vrijwillig doen. Ze hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. 

De vrijwilligers zijn ervoor getraind, hebben tijd, luisteren en haken in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot. Je kunt weer verder met je gezin. Afgelopen jaar heeft Home-Start in Ede maar liefst 51 gezinnen ondersteund met 22 actieve vrijwilligers. Mooie successen om te vieren en fijne verhalen om te delen. 

Feestje 10 november Kinderboerderij de Proosdij

Naast de gezinnen en vrijwilligers worden ook alle andere geïnteresseerden van harte uitgenodigd om het feest mee te vieren tussen 14.00 – 16.00 uur bij Kinderboerderij De Proosdij, Proosdijweg 37 in Ede. Ook als u op zoek bent naar zinvolle tijdsbesteding en uw ervaringen als ouder, andere ouders wilt ondersteunen of een gezin wilt helpen met praktische ondersteun -ing, bent u welkom bij dit gezellige feestje. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten om aan mee te doen; koekjes versieren, een springkussen, workshop harlekijntje. 

Meer informatie?

Voor vragen of meer informatie over Home-Start, zowel voor ouders als nieuwe vrijwilligers, bekijk onze website www.malkander-ede.nl of stuur een mail naar info@malkander-ede.nl of bel gerust naar 0318 20 80 80 en vraag naar de coördinator van Home-Start .

Lees hier de online krant van deze week.