Het Witte Kerkje: digitaal contact in corona-tijd

LUNTEREN – Vrijzinnig Lunteren (Het Witte Kerkje) aan de Dr. Kimmijserlaan, is een open geloofsgemeenschap. Samenkomen is in deze corona-tijd (nog) niet toegestaan. Daarom is er elke zondag een digitale bijeenkomst. 

Hoe houd je met elkaar contact? Via de telefoon wordt er met elkaar meegeleefd. Maar andere middelen, zoals de computer, tablet of smartphone blijken prima te gebruiken voor digitale ontmoetingen.

Sinds de lockdown houdt Vrijzinnig Lunteren elke zondagmorgen een digitale bijeenkomst via Zoom. De ene keer wordt een viering uitgezonden en volgt na afloop een gesprek. De andere keer staat de zondagsbrief centraal of een gebeurtenis uit de actualiteit.

Zondagsbrief zorgt voor verbinding

Essseldien Wennink, voorganger van Vrijzinnig Lunteren, schrijft steeds een zondagsbrief. Aan de hand van een gedicht, bijbeltekst en liederen, steekt zij de leden van Vrijzinnig Lunteren een spiritueel hart onder de riem. De zondagsbrief biedt daarna op de zondag stof tot nadenken en napraten met elkaar in de wekelijkse digitale bijeenkomst. Op de website van Vrijzinnig Lunteren, www.vrijzinniglunteren.nl, vindt u alle zondagsbrieven op een rij.

Toespraak Koning en 4-mei-lezing

De toespraak van Koning Willem-Alexander en de 4-mei-leing van Arnon Grunberg waren indrukwekkend. In de wekelijkse bijeenkomst via het internet is een prachtig gesprek gehouden. Enkele leden van Vrijzinnig Lunteren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tieners waren, vertelden wat voor hen Herdenken, Rascisme en Vrijheid betekent. Een indrukwekkend gesprek met verhalen ‘uit de eerste hand’. Ook over Indië, waar iemand toen woonde en veel meemaakte.

Verdieping en verbinding

Met elkaar voelen de leden van Vrijzinnig Lunteren een diepe verbondenheid, ook al gaat het nu even (?) langs digitale weg. In deze gesprekken is steeds één persoon aan het woord, je luistert intenser naar elkaar en de gesprekken zijn direct van een diepere laag voorzien. Over koetjes en kalfjes wordt nu even minder gesproken. Voorafgaand aan de bijeenkomst, zondagmorgen 10.30 uur, is er wel alle ruimte om bij te praten.

Meer info: www.vrijzinniglunteren.nl