Museumboerderij De Grote Glind: een collectie vol met verhalen

REGIO – We hebben het weleens over grootmoederstijd, de gebruiken van toen, het leven van destijds. Het betreft veelal de herinneringen die er een beeld bij schetsen. Je terug wanen in die tijd gebeurt met een bezoek aan museumboerderij De Grote Glind aan de Scherpenzeelseweg in Barneveld. Hemelsbreed zo’n kilometer achter de Walderveense molen.
Drie schuren en twee zolders doen je verdwalen tussen allerlei attributen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen van jaren her. Tel daarbij de fietsen, brommers en tientallen trekkers nog bij op, met andere woorden, maak tijd vrij voor een bezoek. Je gaat ruim een eeuw terug in de tijd op museumboerderij De Grote Glind.

Bij deze alvast een vraag:
Wie weet nog van het ‘eitje’, of wat een ‘spiegelei’ is? Alles opgeknapt
Oud Lunteraan Henk Pak en zijn vrouw Riet hebben de verzamelwoede van de ouders van Riet overgenomen. Zij waren die al vroeg in de vorige eeuw met het verzamelen begonnen. Van lieverlee kwam er steeds meer bij.
Riet: “Mensen belden op of kwamen langs. Of we nog spullen konden gebruiken. Ze hadden nog wel wat voor ons. En vervolgens kwam er weer het een en ander.”
Riet is vroeger begonnen met het verzamelen van kleding, kinderspeelgoed, naaimachines en keukengerei met historische waarde, terwijl Henk een hele verzameling bromfietsen, solexen, bakfietsen en trekkers bij elkaar verzameld en opgeknapt heeft.

“En …,”, zegt Henk: “Alles, nou ja, bijna alles werkt. Heb de machines opgeknapt, gerestaureerd en getracht het weer werkende te krijgen.”
Op een aantal dagen in het jaar is het een en ander rijdende te bewonderen, bijvoorbeeld tijdens de Vlegeldag in Bennekom, of in Ederveen tijdens de Oldtimerritten. Onder de binten
Diverse artikelen uit de periode van begin 1900 tot in de jaren 1960, 1970 hebben een plekje en plaats gevonden in de nog steeds uitdijende collectie van Henk en Riet. Het advies is dan ook: neem de tijd voor het bezoek.
Centraal staat de vroegere deel van de boerderij. Deze is ingericht als een gezellig horecagedeelte, waar men een kop koffie e.d. kan krijgen. Aan de zijkanten valt al zoveel te zien en te beleven dat dit alleen al voldoende stof geeft voor de gesprekken aan tafel.

Boven op zolder, onder de binten, is het wel even bukken en oppassen voor het afstapje. Het is er overweldigend, waar moet je naar kijken, wat valt als eerste op?
Bijvoorbeeld het klaslokaaltje met schoolbankjes de kleding van de kinderen, het met krijt beschreven bord. De grote berenverzameling, diverse soorten kwartetten en het nieuwe fietsspel: “Stap op’.
Wat toen modern en ook prijzig was is nu weer helemaal in de belangstelling staan: kinderwagens die nu als ‘retro’ weer gewild zijn.
Veel kinderspeelgoed, zoals de collectie kindernaaimachines, met zelfs een fraai model van blik. Ook doopjurkjes en kantenmutsen, trouwjurken uit de tijd van opoe en haarouders. Kortom, verzin het maar en het heeft een plek gekregen in de collectie van museumboerderij De Grote Glind. In de sloot Schuin het erf overstekend stapt u een schuur binnen met een enorme verzameling aan gebruiksvoorwerpen in huis en op het land.
Wie heeft nog de herinnering aan het malen van snijbonen. De moestuin stond er vol mee en al die bonen moesten met de hand worden gemalen tot ‘scheermesjes’. En geen ene boon was het zelfde, dan weer te dik, of wat dan ook. Kortom, gruwel even bij het zien van tientallen van deze ‘ondingen’. Verder gaat de tocht door deze schuur. Vele fietsen en brommers, uit de nozemtijd van de jaren zestig, staan er alsof je er zo op weg zou kunnen rijden. “Dat zou zomaar kunnen”, zegt Henk Pak. “Ik heb je ze allemaal opgeknapt en aan de praat gekregen.”

Aan de praat kreeg hij ook die bijzondere bakfiets van Gazelle uit 1947. “Een vriend van mij op, of we nog een bakfiets wilden. Moesten we wel op komen halen in Nieuw Millingen. De bakfiets was een grote roestbak. Heb ‘m helemaal opgeknapt, het gehele motorblok eruit gehaald en opnieuw opgebouwd. Maar hij startte maar nooit. Bleek er een accu in te moeten. Dat erin gezet en wilde een rondje op het erf rijden. Beland ik aan het einde van de dam in de sloot. Wat bleek de bediening was zat andersom als gebruikelijk. Het gaspedaal en de rem zaten links en de koppeling rechts!”

Geen wonder dat Henk Pak in de sloot belande. “De bakfiets wilde maar niet remmen. Ik ging zo de sloot in, maar dat ding bleef maar doordraaien met het gas voluit. Met een trekker hebben we ‘m eruit gehaald.” Nooit verkopen!
Over trekkers gesproken, die staan er ook genoeg. In een tweede schuur staan ze er te glimmen, te pronken. Ook hier natuurlijk een trekker met een bijzonder verhaal, de ‘Cockshutt’ uit Canada.
Deze trekker was een gift uit Canada aan de boeren in Zeeland die getroffen waren door de Watersnoodramp in 1953. Maar hoe komt deze terecht in museumboerderij De Grote Glind?Henk: “Een kennis van mij was bezig met een klus bij een oude vrouw en belde of ik trek had in een trekker? Er stond er een bij een oud vrouwtje in de schuur en zij deed er niets mee. Een trekker met een verhaal. Ik erheen, of zij de trekker niet wilde verkopen? Duidelijk en helder was het antwoord: Neen! Na wat heen en weer gepraat kwam het even later: Waar gaat íe dan heen? Naar het museum antwoordde ik. Je mag ‘m overnemen, maar nooit verkopen!”

Museumboerderij De Grote Glind is van 1 mei tot 30 september geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur. Voor informatie: ingo@degroteglind.nl, www@degroteglind.nl.

Lees hier de online krant van deze week.