Lunteraan William Steenbergen, ondernemer in Silicon Valley

Willem de Frel

William Steenbergen (23) is oprichter van Federato. Een platform dat verzekeraars razendsnel helpt bij het nemen van de juiste beslissingen als het gaat om ‘underwriting’ ofwel het spreiden van risico over meerdere verzekeraars. Het idee voor deze startup ontwikkelde zich tijdens zijn masterstudie aan de Stanford university waar William econometrie heeft gestudeerd. Bijzonder is dat hij recent maar liefst 15 miljoen dollar heeft opgehaald om zijn bedrijf verder uit te bouwen. Reden om William te interviewen.

Van Triangel tot Stanford

‘Ik ben geboren in Ede, mijn ouders zijn Gerrit-Jan en Marijke Steenbergen en een broer Wouter. Basisschool was De Triangel en vervolgens het Pallas Athene College in Ede. Na mijn Master in Econometrie in Rotterdam wilde ik graag zelf een bedrijf beginnen waarbij ik mijn achtergrond in statistiek en wiskunde kon gebruiken. Ik had al een half jaar gestudeerd in Silicon Valley, Berkeley en ik had het gevoel dat mijn kansen om een goed co-founder te vinden het grootst waren in Silicon Valley. Stanford is een van de meest bekende en succesvolle universiteiten in de wereld op het gebied van technologie en startups, denk hierbij aan Google, Netflix en HP deze bedrijven zijn bijvoorbeeld begonnen op Stanford. Daarom besloot ik om een kans te wagen en me aan te melden voor een Master. Gelukkig werd ik aangenomen en na twee jaar studeren en onderzoek doen ben ik afgestudeerd. Eigenlijk was wiskunde op de middelbare school al mijn lievelingsvak, al ben ik mij op wiskunde gaan focussen tijdens mijn Master in Rotterdam. Mijn bachelor deed ik in Enschede (University College Twente) en was super breed. Ik deed een mix van studies, van wiskunde tot psychologie.  

Startup

Op Stanford was er een vak waarbij de opdracht was om in tien weken tijd een startup op te richten. Tijdens de voorbereidingen kwam ik mijn huidige compagnon tegen, hij had meer ideeën in de verzekeringsbranche en ik had meer ideeën in de data-science hoek. We hebben ons toen samen aangemeld voor dit vak en moesten ons idee pitchen voor een aantal bekende professoren en investeerders uit Sillicon-Valley. Omdat we beiden niet heel veel wisten over verzekeringen konden we veel vragen niet goed beantwoorden en werden we uiteindelijk niet toegelaten. We hadden beiden het gevoel dat het echt wel een goed idee was en hebben we niet opgegeven. We hebben de onderzoeken verder uitgebreid. Ook hebben we iedereen in de verzekeringswereld die we konden vinden vragen gesteld zodat we meer te weten kwamen. Uiteindelijk pikte één van de investeerders die ons eerst had afgewezen ons op en vroeg ons deel te nemen aan haar ‘incubator program’. Een soort drie maandenlange zomerschool waarin de incubator $ 150.000,– in ons investeerde en ons hielp met het opzetten van ons bedrijf. Na dat programma hadden mijn compagnon en ik nog één jaar te gaan om te studeren. We zijn keihard gaan werken, deels om het bedrijf op te zetten en deels om ons diploma te halen. Tijdens dat jaar hebben we twee miljoen dollar opgehaald en zijn we begonnen met het aannemen van onze eerste werknemers. Na een nieuwe investeringsronde afgelopen maand hebben we 15 miljoen dollar opgehaald en zijn we gegroeid naar vijftien medewerkers. 

Berekenen concrete acties

Na de vele interviews kwamen we erachter dat veel grote verzekeraars het lastig vonden om de risico’s goed in te schatten, bijvoorbeeld met betrekking tot het toenemende aantal bosbranden, overstromingen en orkanen. Vaak wisten verzekeraars wel waar en wanneer dit soort catastrofes gebeurden, maar ze hadden moeite om vervolgens daadwerkelijk over te gaan tot actie. We bouwen software die helpt grote verzekeraars een betere portfolio aan verzekeringen te creëren, waardoor natuurrampen een minder groot effect hebben voor een verzekeraar waardoor uiteindelijk verzekeringen voor dit soort rampen veel goedkoper worden. Veel van onze concurrenten focussen op het voorspellen van deze rampen en het aanleveren van relevante data. Wij leveren de data ook maar wij gaan een stap verder en bouwen algoritmes die berekenen welke concrete acties moeten genomen. 

Hier gaat alles sneller

Alles gaat hier veel sneller en er zijn veel kansen om investeringen op te halen. Bovendien zit hier veel talent op het gebied van het bouwen van software. Een investeringsronde duurt in Nederland veelal maanden. Hier heb je vaak na twee gesprekken en een presentatie al een overeenkomst met een investeerder. Het is hier wel minder ‘ons kent ons’. Je hebt hier geen melkboer Geurink, die even toetert als je voorbijfietst. Of even naar de Lunterse Beek gaan omdat daar het halve voetbalteam werkt. In Amerika gaat alles snel, het draait om efficiëntie en ambitie. Daar is niets mis mee maar in de weekenden mis ik VV Lunteren, ik heb gevoetbald en ook nog gefloten. Hier voetbal ik ook met vrienden. Daarnaast doe ik ook nog onderzoek met een aantal professoren die ik in Stanford heb leren kennen en ben druk bezig met een publicatie. Ik bel ik regelmatig met m’n vrienden in Lunteren. Ik kom nog elk jaar terug naar Lunteren en ik ben altijd dankbaar wanneer ik weer in Lunteren ben. Het ons kent ons gevoel en de gastvrijheid is echt Lunters, dat vind je nergens. Al was het onze voetbaltrainer Gert Hendriksen die altijd wel weer de juiste sfeer wist te creëren. Of de organisatie van de Oud Lunterse Dag waarbij iedereen altijd een handje helpt. Voor onze jonge Lunteranen, als je ambities hebt en ook een bedrijf wilt starten zou ik je aanraden om op zoveel mogelijk plekken te wonen en te studeren, maar het is altijd belangrijk om dankbaar te zijn dat je kunt terugkeren naar je roots: Lunteren! 

Lees hier de online krant van deze week.