Jarno van de Pol op Circuit Zolder

Willem de Frel

Een bijzondere prestatie ten eerste omdat de Ford racetruck dateert uit 1966 maar bovendien omdat de racetruck ‘slechts’ 850 PK telt terwijl de meeste concurrenten zo’n 350 PK meer power onder de motorkap torsen. 

Ome Wout

De Ford Racetruck N-700 is een voormalige legertruck, afkomstig uit Amerika, heet de Ome Wout. Deze naam is een eerbetoon aan Ome Wout van Holland, een oom van de opa van Jarno, Jan van Holland die jarenlang de coureur was van deze racetruck. Ome Wout van Holland had een transportbedrijf en in de bedrijfshal mocht het team al het sleutelwerk doen. 

Een probleempje

Vier jaar geleden nam kleinzoon Jarno van de Pol het stuur van opa Jan over. Er was wel een probleempje, opa Jan is 1.67 meter en kleinzoon Jarno 1.90 meter. Jarno paste gewoon niet in de cabine. Tijdens de corona-periode heeft hij samen met zijn vader, opa en het hele technische team de oude Amerikaanse Ford helemaal verbouwd en voorzien van een nieuw zelf gebouwd chassis en de motor voorzien van uit Amerika overgekomen injectoren. Na heel veel uren sleutelen past Jarno perfect in de cabine terwijl opa Jan met de voetjes niet meer bij de pedalen komt. 

Het noodlot sloeg toe in Zolder

Na een training op vrijdag werd een mooie tweede plaats gehaald. Maar in de tweede race sloeg het stuurhuis vast met 140 km/h kwam Jarno tot stilstand met een enorme klap in de grindbak tegen een barrier. Gelukkig kwam Jarno ongeschonden uit de racetruck. 

De Ome Wout werd door een bergingstruck naar de Paddock afgevoerd. Het hele team ging meteen aan de slag en al snel bleek dat behalve plaatschade er een nieuw stuurhuis moest komen en dat de bladveren vervangen noesten worden. Jarno stapte in de auto om in Ede nieuwe onderdelen te halen. Met de hulp en support van andere truckrace teams kon iedereen na elf uur sleutelen om 4.00 uur in de ochtend het bed opzoeken. Tien minuten voor de kwalificatie waren er toch nog problemen met het sturen, de pomp bleek niet genoeg druk te leveren. Gelukkig was dit euvel snel verholpen en de Ome Wout presteerde weer als vanouds. Er werd een mooie tijd neergezet, ondanks alle tegenslag.

Voorbereiden voor Dakar

De Ome Wout gaat, nu het raceseizoen is afgelopen, de garage in voor groot onderhoud en wordt topfit gemaakt voor het nieuwe seizoen. Coureur Jarno van de Pol gaat zich voorbereiden op de monster-rally Dakar, waar hij samen met de Harskamper Mitchel van den Brink voor Team de Rooy zich als monteur zal inzetten.  

Lees hier de online krant van deze week.