Familiedag Europa Kinderhulp: Het kon weer

Henk de Rooy

WEKEROM – Boven de omheining uit waren de kleurrijke speeltoestellen al van verre zichtbaar. Bij de Eiken Stek aan de Vijfsprongweg in Wekerom vond woensdag de familiedag van Europa Kinderhulp plaats. Na drie jaar, i.v.m. de coronaperikelen, kon deze weer worden gehouden.

Kinderen en gastgezinnen hadden het er naar hun zin. Want zo beredeneerden zij het weer: Tussen de buien is het droog en schijnt de zon. Kortom waarom zou je het somber inzien? Geniet van het samen met elkaar zijn.

Dat is precies het doel van de familiedag. Gastgezinnen en kinderen zijn er welkom. Het elkaar ontmoeten en genieten van de activiteiten zijn de pijlers van de familiedag.

800 kinderen

Europa Kinderhulp organiseert vakanties bij gastgezinnen voor kinderen die in uiterst moeilijke omstandigheden leven en opgroeien. Het gaat om jongens en meisjes uit diverse Europese steden, maar ook om Nederlandse kinderen, die nooit op vakantie gaan.

Dit jaar zijn het vooral kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Oekraïne die voor twee weken een plek hebben gevonden bij gastgezinnen die aangesloten zijn bij Europa Kinderhulp. Deze zomer verblijven 800 kinderen in Nederland. Waarvan er zo’n 80 in de Gelderse regio.

Kinderen die thuis geen plannen maken. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat een vakantie er voor hen niet inzit. Ze hebben een lange periode vrij, maar moeten dan spelen in een veel te klein appartement waar ook geen park of speeltuin in de buurt is. En naar een zwembad gaan of naar een pretpark zit er helemaal niet in.

Het gaat om kinderen waar het thuis heel anders toegaat dan bij u of bij mij. Vader of moeder is verdwenen of weinig thuis, oudere broertjes en zusjes moeten voor de kleintjes zorgen in vaak veel te kleine behuizing waar stromend water een ongekende luxe kan zijn.

Dit speelt zich allemaal niet zo ver van ons vandaan af, Rotterdam, Parijs, Berlijn of Wenen. Ditmaal zijn er ook kinderen bij uit het door oorlog geteisterde Oekraïne.

Vele sponsors

Woensdag 26 juli werd de traditie van de Europa Kinderhulp familiedag weer opgepakt. De laatste keer was in 1919 en nu was de organisatie neergestreken bij de Eiken Stek in Wekerom.

Het betrof ook nog eens een jubileum. Dit jaar bestaat Europa Kinderhulp 60-jaar. Het is een stichting die geheel op vrijwilligers, 60 (!), draait en op giften en sponsors. Deze lieten zich niet onbetuigd in aanloop naar de familiedag.

Speeltoestellen konden voor een schappelijk prijsje worden gehuurd, de locatie werd kosteloos beschikbaar gesteld, de prijzen voor de verloting, de boodschappen (met dank aan AH-Hoek Wekerom) en alles wat deze dag geslaagd maakte werd mogelijk dankzij de vele sponsors.

In de middag genoot iedereen van de spectaculaire roofvogelshow van De Valk Roofvogels die geheel belangeloos bij de buren op bezoek kwam. Het ijs kwam uit Hoenderloo: IJs van Co. Vers geplukt uit de bongerd kwamen de appels van ’t Schuurtje uit De Valk. Voor elk kind was er een leuke bidon van DBA Advies / Regiobank en een anonieme sponsor.

Gastouders

Het mag duidelijk zijn Europa Kinderhulp is een organisatie het die al 60 jaar mogelijk maakt dat kinderen uit sociaal kwetsbare omgeving twee weken onbezorgd te laten genieten. Het is gebleken dat zijn hierop maanden zo niet een jaar op kunnen teren met als uitzicht het volgende jaar weer in aanmerking te kunnen komen.

Europa Kinderhulp kan niet functioneren zonder voldoende gastouders. Elk jaar zijn er vele nodig. Kijk eens op de website van de organisatie en leest de verhalen van gastouders en hun gastkinderen. Het zijn die verhalen en ontmoetingen die woensdag in Wekerom werden gedeeld.

Voor informatie over Europa Kinderhulp: www.europakinderhulp.nl

Lees hier de online krant van deze week.