Expositie De Koepel: Alide, Jan en Marry

LUNTEREN – De Koepel in het Luntersche Buurtbosch is een bekende locatie voor een tussenstop op een wandel- of fietsdag. 

Het is niet alleen het kijken naar het verre, dat kenmerkend is voor De Koepel, maar ook het ervaren en de kennismaking met het nabije is iets wat nog niet bij iedereen bekend is. Dit laatste slaat op de exposities die er in deze, 22 meter hoge uitzichttoren uit 1913, worden gehouden. Momenteel betreft het de expositie van Alide en Jan Bouwsema (schilderijen) en Marry Duim (keramiek).

Het zijn de details

Op de twee verdiepingen van De Koepel is een mooie expositie samengesteld uit een evenwichtige mix van schilderijen en de keramiek. Hierbij is het interessant te ervaren hoe een aantal grote werken van Alide en Jan zich verhouden tot het soms tere keramiek van Marry. 

Echter, het zijn de details die in beide technieken de aandacht vragen.

Een tip: Aangekomen op de expositieverdieping, maak in eerste instantie een ronde langs de werken voor een eerste indruk. Ongetwijfeld zijn er een paar werken die de interesse hebben gewekt. Neem dan de tijd voor het ontdekken van details. Bemerk dan dat het begrip tijd naar de achtergrond is verdreven. De werken, schilderijen en de keramiek, zijn een eigen verhaal gaan vertellen.

Het is de oorbel

De schilderijen van Alide en Jan zijn van een krachtige en vlotte streek. Hun deel van de expositie bestaat uit een aantal grote schilderijen juist tot hun recht komen. De beperkte ruimte in De Koepel nodigt uit tot een ontdekkingsreis naar details tot een betere kijk.

Twee schilderijen: Het portret van een meisje dat in gedachten verzonken is. Mogelijk dat zij een moment voor zichzelf heeft genomen voor het aanstaande avondje uit. Ook in dit schilderij is het de losse en vlotte hand van Alide die je aanspreekt. 

Het gezicht van het meisje is afgewend, het haar in een losse wrong, het is de oorbel die de toeschouwer het schilderij in trekt. 

Een tweede schilderij is er een van een dame die zichzelf terugziet in een spiegel. Ook hier zijn het de details die het verhaal vertellen. 

Het mooie van een ontdekkingstocht is de zoektocht naar de spanning van het ontdekken.

Als je goed luistert

Ook het keramiek van Marry Duim bevat tientallen details die nodigen tot een nadere beschouwing. Als je goed luistert hoor je ze zingen, de drie zusjes gezeten op een stuk hout. Prachtig in contrast met het stuk opengewerkte muur op de achtergrond. Het middelste figuurtje heeft een hoge noot ingezet en aan weerzijden is er de bewondering. Weldra vallen zij in en klinkt er een helder en fris lied door De Koepel.

Wie raakt er niet vertederd van de kus tussen twee senioren? Nog net niet beroeren de lippen elkaar. Een tafereel, teder en intiem. De uitstralende liefde maakt je warm vanbinnen. Zoals je je eigen opa en oma zou willen zien. Aandoenlijk en ontroerend.

Hoe anders is dan de uitbundige keramiek van een verliefd stel. Ook hier is de kus het thema. Zij het dat het nu heel dynamisch en krachtig is. De heldere kleuren en de compositie maken je vrolijk en energiek.

Vrolijk en bont van kleur is ook het boeket (keramiek) dat onmiddellijk de aandacht trekt. Een prachtige combinatie van soorten bloemen in diverse frisse en heldere kleuren. Het staat er in elk geval uitbundig en mooi te zijn. 

Ga niet voorbij aan de eenvoud van het creëren. Zie de combinatie van een vaas met een paar bessentakjes en het spel van licht en schaduw op de wand. 

Hoe eenvoudig en inspirerend kan kunstbeleving zijn.

Lees hier de online krant van deze week.