Joepie de Poepie: Wat zit er in een drol?

Henk de Rooy

LUNTEREN – Alle leerlingen van De Triangel (Lunteren) namen deel aan de actie: WC-Week.nl. Doel was het verkopen van zoveel mogelijk wc-rollen ten behoeve van Compassion (www.compassion.nl). Dit is een wereldwijde organisatie die 1.7 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden helpt op het gebied van hygiëne.Vrijdag 24 maart werd de actie op De Triangel afgesloten met ruim € 4.600 aan verkochte wc-rollen. Van dit geld kan er een toiletunit worden gebouwd in een ontwikkelingsland, zodat er voor de kinderen en de gehele gemeenschap ter plekke, een goede hygiënische voorziening beschikbaar wordt.

80 schoolklassen sterven

Wat voor de kinderen van De Triangel heel gewoon is en waar vaak ook niet bij wordt stilgestaan, hygiëne, is voor miljoenen leeftijdsgenootjes elders op de wereld bij lange na niet vanzelfsprekend. Daarom namen zij deel aan de actie: Joepie de Poepie.Heeft de juf het over poep en plas, dan heeft zij de aandacht van de klas. Met deze aandacht werd het beeld verlegd naar kinderen elders in de wereld. Vanuit de organisatie Compassion werd de wc-week geïntroduceerd op De Triangel. In deze week leerden kinderen het belang van een goede hygiëne, voor henzelf en voor hun klasgenootjes in ontwikkelingslanden.

Indruk maakte het gegeven dat elk jaar wereldwijd 760.000 kinderen (80 schoolklassen per dag) sterven aan diarree. Bij ons is dit een lastige bijkomstigheid, maar in arme landen een mogelijkheid om eraan dood te gaan.

Brede steun De Triangel

De wc-rollen actie van De Triangel is een groot succes gebleken. Kinderen zijn zich bewust geworden van het belang van een goede hygiëne. Om de actie te doen slagen werden opa’s, oma’s, ouders en de buurt waarin zij woonden bij het verkopen van wc-rollen betrokken.Dankzij deze brede steun brachten de leerlingen van De Triangel (groep 1 t/m 8) het mooie bedrag van ruim € 4.600 bijeen.Compassion zorgt voor een terugkoppeling naar De Triangel met betrekking tot het bouwen en plaatsen van de toiletunit in een ontwikkelingsland. Op deze wijze wordt de actie fysiek gemaakt en krijgen ze op De Triangel een beeld bij het resultaat van de actie.

De drol

En wat zit er nu in een drol?: 4% zout, 75% water, 8% dode bacteriën, 8% onverteerbare vezels, 1% proteïnen en 4% vetten. 

Lees hier de online krant van deze week.