Onverhuld: Droomwereld?

Dit jaar mocht ik aan 29 mensen uit de gemeente een Koninklijke onderscheiding uitreiken. Leden, Ridders, Officieren, zelfs die met de zwaarden, allemaal waren zij vertegenwoordigd. Ongeveer 3000 werden er in Nederland opgespeld. Het wordt wel eens afgedaan als folklore of wat zegt dat nou eigenlijk. Dat mag iedereen zelf weten, mijn ervaring is dat evengoed mensen die weinig of niets met het koningshuis hebben enorm verguld zijn met het eerbetoon.

Ede maakt steevast onderdeel uit van de top 10 van de aantallen, we scoren ruim boven de meeste grote steden, per hoofd van de bevolking zitten we in de kopgroep.

Het is geen folklore! Als je de krant leest of naar tv kijkt dan lees je en zie je alleen maar mensen die tegenover elkaar staan en elkaar bestrijden of beschimpen. Van de oorlog in Oekraïne tot de zaal van de Tweede Kamer. Het is zwart of wit, grijs lijkt niet meer te bestaan. In een debatje op de radio had ik het er over of ‘de oplossing misschien niet in het midden lag.’ Ik werd nog net niet uitgemaakt voor rotte vis, het minste was ‘weer zo iemand’, alsof je de wereld niet zou begrijpen.

Zo’n dag met lintjes, dat is nog eens een opsteker. Mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Van drinkwatervoorzieningen in Malawi tot de Vlegeldag in Bennekom. Scouting, verzorgingshuis, het ENKA-mannenkoor, de kerk, de buren, kortom de gemeenschap.

Na zo’n dag gevolgd door Koningsdag waar ik alle Oranje Comités hun werk zie doen. Aubade in Harskamp, tractorpulling en optocht in Wekerom, kleedjesmarkten, optredens, Oranjebals duizenden mensen in de gemeente op de been. Nee, ik leef niet in een droomwereld, weet wat er elders gebeurt, weet dat veel mensen het niet makkelijk hebben, maar op deze dagen zie ik niets anders dan de kracht van de gemeenschap, als je maar wil met z’n allen.

Lees hier de online krant van deze week.