Lunterse Scholen herdenken Bevrijding Lunteren

Geen officiële herdenking bij de Bevrijdingsbank

Bloemlegging Lunterse scholieren kan geen doorgang vinden

 

LUNTEREN – 75 jaar geleden, 16 april 1945, kwam er voor Lunteren een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding werd geestdriftig gevierd. Met die historische datum in het achterhoofd heeft Museum Lunteren sinds 2015 een speciaal herdenkingsproject ontworpen: Bevrijding Lunteren 16 april.

Aan dit project doen de groepen 7 van alle basisscholen in Lunteren mee. Aan de hand van in het museum tentoongesteld materiaal volgen de leerlingen in maart en april hoe ons dorp de oorlogsjaren is doorgekomen.

Laatste bezoek

De leerlingen van OBS De Sprong kwamen op 12 maart als eerste naar het museum, helaas was dat ook het laatste bezoek van de zeven scholen, want hierna werd het museum volgens de landelijke richtlijnen gesloten.

Het project zou dit jaar extra aandacht krijgen vanwege ’75 jaar bevrijding’ en door de samenwerking met alle musea uit de gemeente Ede.  Door de gemeente Ede is speciaal voor ’75 jaar bevrijding’ een historisch cahier uitgegeven, waaraan alle musea uit de gemeente hebben meegewerkt. Na de herdenking zouden alle 190 leerlingen die aan het project Tweede Wereldoorlog deelnemen het cahier gratis ontvangen, nu wordt het cahier zodra dit mogelijk is bij de scholen gebracht.

Waagschaal

De Canadese jonge mannen die 75 jaar geleden hun leven in de waagschaal hebben gelegd om ons dorp te bevrijden willen we graag blijven herinneren. De herdenking, viering en bloemlegging met de leerlingen kan niet doorgaan maar …!

Wat zou het mooi zijn als u op 16 april tijdens een wandelingetje een bloem legt op de Bevrijdingsbank naast de Grote Kerk, ‘opdat wij niet vergeten’.